OVO MNOGI NE ZNAJU: Kako da pravilno ISPUŠKIRATE svoj automobil u SAMOUSLUŽNOJ autoperionici?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 21:33

OVO MNOGI NE ZNAJU: Kako da pravilno ISPUŠKIRATE svoj automobil u SAMOUSLUŽNOJ autoperionici?

Postoji i uputstvo za korišćenje.

Samouslužna autoperionica – viđamo ih sve češće širom Srbije. U njima se auto pere brzo, jeftino, a ima i drugih prednosti – tako nam ih bar reklamiraju. Međutim, mnogi vozači zaziru od njih pošto ne znaju tačno kako čitav sistem funkcioniše, koliko pranje u stvari košta, tj. koliko žetona treba za jedno pranje i slično.

Ako ste se našli u kompletnom haosu i panici kada ste prvi put koristili samouslužnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << perionicu, verujte da niste jedini - mnogima se to dešava. Objasnimo zato kako se koristi samouslužna autoperionica. Naglašavamo da nije svaka ista. Zato pre početka dobro pročitajte uputstvo u samoj autoperionici, zamolite radnika za pomoć ili pitajte nekog od drugih vozača.

Nema razloga da vas bude sramota - samouslužne autoperionice mogu da deluju komplikovano za one koji se prvi put susretnu sa njima, ali u suštini funkcionišu vrlo jednostavno.

1)   Kupite žeton na automatu ili od radnika. Preporučuje se da kupite više žetona za prvi put, pošto ćete verovatno potrošiti dosta vremena dok se "organizujete". Ako se ne snalazite, i tu imate instrukcije.

2)   Parkirajte auto na sredinu boksa za pranje.

3)   Ubacite žeton ili dva u automat. Ako ubacite samo jedan i istekne vam vreme, možete da ubacite i drugi i nastavite gde ste stali.

4)   Uzmite "pušku" i pritisnite taster za program po želji (npr. "topla voda i šampon" ili "pranje").

5)   Na displeju će se prikazati koliko vremena (novca) imate i moći ćete tokom pranja da vidite koliko vam je još preostalo.

6)   Isprskajte auto sa svih strana tako što ćete pušku držati na udaljenosti 30-40 cm kako bi deterdžent omekšao prljavštinu. Ovo je praktično "predpranje".

7)   Približite pušku na udaljenost od 10 cm i ponovo pređite čitav automobil – ovo je "pravo" pranje.

8)   I "predpranje" i pranje je najbolje početi od krova, pa u krug oko automobila usmeravajući mlaz levo-desno i radeći to odozgo na dole. Međutim – mnogi kažu da se beskontaktno pranje pravilno radi odozdo na gore. Na vama je da odlučite kako ćete da radite.

9)   Ukoliko postoji i želite opciju voskiranje, pritisnite taster vosak i ponovo pređite čitav automobil držeći pušku na udaljenosti oko 30 cm od površine.

10)   Pritisnite taster "ispiranje" - takođe držite pušku na udaljenosti oko 30 cm i pomerajte mlaz od krova na dole. Veoma je važno da dobro isperete auto.

11)   Ukoliko vam istekne vreme i automat prestane sa radom, ubacite novi žeton i pritisnite taster za program u kojem ste bili.

Sve perionice trebalo bi da imaju program ispiranja demineralizovanom vodom, odnosno vodom koja ima manje kamenca (raznih minerala) u sebi, pa na automobilu neće ostati fleke ukoliko ga ne obrišete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.