OVAJ ZAKON SE PRIMENJUJE U SRBIJI: Koje još zemlje Evrope praktikuju ovo saobraćajno pravilo?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Avg.2023, 09:46

OVAJ ZAKON SE PRIMENJUJE U SRBIJI: Koje još zemlje Evrope praktikuju ovo saobraćajno pravilo?

Pravila o obaveznoj upotrebi dnevnih svetala variraju širom Evrope.

U skladu sa direktivom 2008/89/ES Evropske unije, upotreba dnevnih svetala na vozilima postala je obavezna u mnogim zemljama Evrope. Ova mera, koja je stupila na snagu sada već davnog  8. februara 2011. godine, ima za cilj poboljšanje vidljivosti vozila tokom dana i smanjenje rizika od saobraćajnih nesreća.

Međutim, pravila se razlikuju u zavisnosti od zemlje, pa je važno biti upoznat sa specifičnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u svakoj regiji.

Zemlje u kojima je obavezna upotreba dnevnih svetala uključuju Češku Republiku, Estoniju, Finsku, Irsku, Italiju, Litvaniju, Letoniju, Norvešku, Poljsku, Slovačku, Sloveniju, Švedsku i Švajcarsku. Ove zemlje su odlučile da zahtevaju aktiviranje dnevnih svetala tokom vožnje kako bi unapredile bezbednost na putevima.

U nekim zemljama postoji izuzetak od obaveze korišćenja dnevnih svetala. Austrija zahteva upotrebu dnevnih svetala samo za motocikle, dok su ostala vozila oslobođena ovog zahteva. Hrvatska i Kipar takođe zahtevaju upotrebu dnevnih svetala samo za motocikle, dok su ostala vozila obavezna koristiti dnevna svetla tokom zimskog perioda. Mađarska je usvojila pravilo da se dnevna svetla koriste na autoputevima i putevima van naselja. Slično, Rumunija zahteva upotrebu dnevnih svetala samo na autoputevima i putevima van naselja.

U Španiji, dnevna svetla su obavezna samo za motocikle, dok su ostala vozila obavezna koristiti dnevna svetla u uslovima smanjene vidljivosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.