OPREZNO: Hrvatski carinik naplatio 300 EVRA kaznu vozaču zbog NOVIH GUMA na automobilu

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Nov.2023, 15:35

OPREZNO: Hrvatski carinik naplatio 300 EVRA kaznu vozaču zbog NOVIH GUMA na automobilu

Evo kako bi prošao na srpskoj granici.

Nesvakidašnji slučaj na graničnom prelazu Maljevac podigao je region na noge. Naime, carinik je vlasniku automobila, naplatio kaznu od 300 evra jer ovaj nije prijavio da je tokom boravka u BiH kupio četiri nove gume koje su, povrh svega, bile montirane na samom vozilu. Dokaz za to je račun koji je carinik našao kod vlasnika.

Kako se može videti na prekršajnoj prijavi, vlasnik je kupio četiri gume čija je vrednost po komadu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 10.000 dinara, dakle ukupno 40.000 dinara, odnosno oko 340 evra. Prema propisima hrvatske carine, oslobođenje od plaćanja carine i PDV-a primenjuje se na uvoz robe čija ukupna vrednost ne premašuje: 430 evra ili 3.200 kuna za putnike u pomorskom i avionskom saobraćaju, zatim 300 evra ili 2.200 kuna po putniku za ostale vrste prevoza, kao i 150 evra ili 1.100 kuna za putnike mlađe od 15 godina, nezavisno do vrste prevoza.

S obzirom da četiri gume vrede oko 340 evra, carinik je očigledno smatrao da je vlasnik bio dužan da prijavi tu robu, kako bi platio carinu, što ovaj nije učinio jer navodno nije znao za propis, kako se i pravdao za tamošnje medije. Carinik je putniku napisao prekršajnu prijavu u visini od 300 evra, odnosno 2.260 kuna, što je, prema Zakonu o sprovođenju carinskog zakonodavstva Evropske unije, minimalna kazna. Ispada da mu je učinio uslugu, odnosno da je bio milostiv.

Međutim, postavlja se pitanje da li bi ovu kaznu vozač platio i da je "uhvaćen" na našoj carini? Verovali ili ne, u Upravi carina kažu da bi vozač isto morao da prijavi gume.

Prema propisima koji su na snazi u Republici Srbiji, domaći državljani oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unose iz inostranstva za svoje lične potrebe i potrebe svog domaćinstva - u vrednosti od 100 evra, u dinarskoj protivrednosti, pod uslovom da ti predmeti nisu namenjeni preprodaji, navode u Upravi carina za 24sedam.

- U konkretnom slučaju, ukoliko je vrednost automobilskih guma koje su kupljene i zamenjene u inostranstvu iznad 100 evra, one kao i bilo koja druga roba treba da, uz originalni račun, budu prijavljene prilikom prelaska granice radi carinjenja. Roba kupljena u inostranstvu za sopstvene potrebe čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti može se cariniti u tzv. skraćenom postupku, na graničnom prelazu. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 posto. Ukoliko pak vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku - navode u Upravi carina.

Treba imati na umu da vrednost robe koja nije deljiva, kao što su recimo kućni aparati, ne može biti raspodeljena na više osoba. Tako, na primer, ako su u kolima dve osobe, npr. supružnici, i kupe neki kućni aparat, kao što je usisivač, ako je njegova vrednost veća od 100 evra moraju ga prijaviti i platiti dažbine i ne može se vrednost te robe podeliti na njih dvoje, kao što ni sama roba nije deljiva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.