OPASNO UDARAJU PO DŽEPU: Vozačima sa probnom vozačkom dozvolom je OVO strogo zabranjeno

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2024, 22:59

OPASNO UDARAJU PO DŽEPU: Vozačima sa probnom vozačkom dozvolom je OVO strogo zabranjeno

Mnogi se iznenade, ali kaznu ne mogu da izbegnu.

Svako ometanje pažnje vozača može biti veoma opasno, jer može dovesti do ugrožavanja drugih, pa čak i do saobraćajne nezgode sa teškim posledicama, upozoravaju iz Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS). Pritom, skreću posebnu pažnju na upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje.

- Kada govorimo o distrakciji, najčešće uzimamo kao primer mobilni telefon - napominje se u najnovijem apelu na sajtu Agencije. Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podsećaju da je upotreba mobilnog telefona zakonom zabranjena osim ukoliko se ne koriste tzv. hands-free varijante telefona, gde vozač ne mora da drži telefon u ruci.

Posebno se podvlači, međutim, vozačima sa probnom vozačkom dozvolom ni hands-free nije dozvoljen.

Istraživanja efekata korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje su pokazala da se rizik od saobraćajne nezgode prilikom korišćenja mobilnog telefona povećava najmanje četiri puta - pri brzini od 50 km/h, za samo dve sekunde vozilo pređe oko 28 metara, što znači da, dok gleda ko mu je poslao poruku, vozač toliko prelazi "naslepo".

- Na osnovu istraživanja koje se sprovodi u 39 država širom sveta, u Srbiji je 36,9 posto vozača prijavilo da je makar jednom koristilo mobilni telefon iz ruke za razgovor, odnosno 25,5 posto je prijavilo da su koristili telefon za pisanje poruka i pregledanje sadržaja na društvenim mrežama - stoji u saopštenju ABS.

Vozači teže održavaju pravac i putanju kretanja ako u toku vožnje koriste mobilni telefon. Telefoniranje ima negativan uticaj na naizmenično propuštanje vozila i skretanje ulevo, a posebno kada je klizav kolovoz. Takođe, mobilni telefon utiče i na svest o saobraćajnom okruženju i na vozačeve misli.

Primećeno je, napominju iz ABS, da vozači koji često koriste mobilni telefon u vožnji, ređe koriste sigurnosni pojas i skloniji su drugim vrstama rizičnih ponašanja kao što je češće prekoračenje ograničenja brzine.

Zakon o bezbednosti saobraćaja nedvosmisleno kaže da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju, ako nema ili ne koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje. Novčana kazna za pomenuti prekršaj iznosi 10.000 dinara. Takođe, ukoliko osoba sa probnom vozačkom dozvolom koristi telefon čak i uz pomoć hands-free uređaja neće izbeći kaznu od 10.000 dinara jer je telefoniranje u tom slučaju strogo zabranjeno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.