Novi zakon u Velikoj Britaniji: Bez pušenja kada su deca u kolima

Izvor: MojAuto, 28.Sep.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon u Velikoj Britaniji: Bez pušenja kada su deca u kolima

Od sledećeg meseca će u Velikoj Britaniji početi da se primenjuje novi propis po kome je zabranjeno pušiti u kolima u kojima se prevoze deca, a kazna će iznositi 50 funti (68 evra).

Novi zakon je zamišljen da zaštiti decu kao pasivne pušače, a primenjivaće

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

se na teritoriji cele zemlje i odnosi se na "bilo koje privatno vozilo koje je u potpunosti ili delimično prekriveno krovom." >> Pročitaj celu vest na sajtu MojAuto <<

Od prvog oktobra, svako ko bude uhvaćen da konzumira cigarete unutar automobila u kome se nalaze osobe ispod 18. godina, moraće da plati kaznu od 50 funti.

Zanimljivo je da je vozačeva odgovornost da spreči putnike da konzumiraju duvan u prisustvu dece, a ako u tome ne uspe, sam će morati da plati kaznu iako on nije pušio. Zakon se primenjuje i u slučejevima ako su prozori ili šiber otvoreni, ali i kada osoba koja puši sedi pored otvorenih vrata. Sa druge strane, i dalje će biti legalno pušiti u vozilu u prisustvu dece ako je u pitanju kabriolet sa spuštenim krovom. Poslednja stavka zakona je da se propis ne odnosi na elektronske cigarete.

Nastavak na MojAuto...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MojAuto. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MojAuto. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.