Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2018, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi skandal VW: Testirali štetnost dizela na majmunima

Jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu, njemački gigant Volkswagen našao se u centru novog skandala.

Naime, kompanija iz Volfsburga je 2014. učestvovala u ogledu u kojem se uz pomoć majmuna testirala toksičnost izduvnih gasova iz dizel motora, koji su označeni kao vrlo štetni po ljudsko zdravlje. To se dogodilo neposredno prije "dizelgejt" afere.

Volkswagen je finansirao eksperiment koji je trebalo da dokaže da savremeni dizel motori >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nisu štetni po zdravlje kao stare generacije.

Naučnici su tjerali deset majmun da u zatvorenom kontejneru udišu izduvne gasove dizel motora iz VW Bube, u istraživačkom centru u Albukerkiju u Novom Meksiku, dok su im pažnju odvraćali crtani filmovi na televiziji.

"Znamo da su naučni metodi korišćeni u to vrijeme pogrešni. Bilo bi bolje da smo na samom početku odustali od takvih testova. Molimo za oproštaj zbog ovog lošeg ponašanja i loše procjene pojedinaca", navodi se u izvinjenu Volkswagena povodom ovog otkrića Njujork Tajmsa.

Međutim, prilikom ovog eksperimenta naučnici su manipulisali rezultatima. Buba je emitovala manje isparenja tokom testiranja, kako bi prevarila zvanične testove nivoa štetnih gasova.

Godinu dana kasnije, Volkswagen je uz pomoć posebnog softvera varao na testovima štetnih gasova dizel motora u SAD, što ga je nakon brojnih kazni i vansudskih poravnanja koštalo oko 30 milijardi dolara.

Američki mediji prenose da su ovaj eksperiment podržali i njemački premijum proizvođači Daimler (Mercedes) i BMW, ali je VW predvodio organizaciju uz pomoć Evropskog istraživačkog instituta.

Reagovala je i njemačka država Donja Saksonija, većinski vlasnik VW, zatraživši pun izvještaj u vezi sa ovim skandalom i osiguranje da se slični testovi nikad neće ponoviti.

"Dozvoliti majmunima da satima udišu izduvne gasove automobile kako bi se dokazalo smanjenje količine otrovnih materija je užasno i apsurdno", rekao je premijer države Štefan Vajl.

(b92)
Pogledaj vesti o: Volkswagen

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

VW testirao svoje dizel agregate na majmunima

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jan.2018, 08:59

Jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu, kompanija koja tvrdi da je prošle godine prodala najviše vozila, njemački Volkswagen, nakon afere Dieselgate kada je varao na emisijama štetnih gasova koristeći nelegalan softver, našao se u centru novog skandala...Prema novim izvještajima...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.