Novi XC90 biće prvi kineski Volvo

Izvor: B92, 02.Apr.2013, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi XC90 biće prvi "kineski" Volvo

Prvi automobil sa značkom Volvoa koji je potpuno razvijen u periodu otkako je taj proizvođač u vlasništvu kineske grupacije Zhejiang Geely Holding biće novi XC90.

Izvršni direktor kompanije Volvo Car Corporation, Hakan Samuelsson, izjavio je da će dugo očekivana druga generacija njihovog najvećeg SUV modela biti predstavljena u drugoj polovini 2014. godine. To će ujedno biti i prvi automobil marke Volvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čiji je razvoj počeo pod upravljačkom palicom kineskih vlasnika, koji su preuzeli švedskog proizvođača 2010. godine.

Novi Volvo XC90 biće postavljen na SPA (Scalable Product Architecture) platformu, koju će koristiti i naslednik aktuelnog modela S80. Ova platforma konstruisana je u Švedskoj, a u stanju je da se prilagodi različitim pogonskom sistemima, uključujući i hibridni.

U međuvremenu, Volvo pokušava da iz prve generacije modela XC90 iscedi poslednji komercijalni potencijal, s obzirom da se ovaj SUV, uz povremene restilizacije, nalazi u prodaji još od 2003. godine.

Dug vek na tržištu odrazio se i na rezultate prodaje. Iako je 2005. godine Volvo XC90 bio najprodavaniji model švedskog proizvođača sa gotovo 86.000 primeraka, u 2012. isporučeno je svega 31.290 jedinica ili za 21 odsto manje nego 2011. godine. Zbog toga su u Volvou priznali da je odluka da se lansiranje nove generacije odloži bila pogrešna.

Samuelsson je otkrio da pored velike SPA platforme, Volvo u saradnji sa kompanijom Geely radi i na jednoj kompaktnijoj, za manje modele, od kojih će se neki proizvoditi u novoj fabrici u Kini. Prema Samuelssonu, razmatra se proizvodnja više takvih modela, koji bi bili manji čak i od odlazećeg C30. Nakon prestanka proizvodnje modela C30, najmanji Volvo automobil trenutno je V40.

Pročitajte o redizajniranim modelima Volvo S60, V60 i XC60.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi XC90 biće prvi Volvo u potpunosti razvijen pod kontrolom kineskog vlasnika

Izvor: AutoBlog, 02.Apr.2013

Sve što je Volvo do sada radio otkada je u vlasništvu kineskog Geelyja bilo je podmlađivanje svoje game i lansiranje novog V40/V40 Cross country modela čiji je razvoj započeo pre tog preuzimanja. Prvi automobil koji će biti u potpunosti razvijen pod kontrolom kineskog vlasnika je novi XC90 koji...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.