Novac za Gazelu od putarina

Izvor: B92, 05.Avg.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac za Gazelu od putarina

Putevi Srbije će 25 miliona evra za rekonstrukciju Gazele obezbediti naplatom putarina i akciza, rekao je direktor tog preduzeća Zoran Drobnjak.

On je objasnio da će rekonstrukcija mosta koštati oko 58 miliona evra, kao i da će Evropska investiciona banka u avgustu uplatiti poslednju tranšu kredita vrednog 33 miliona evra.

"Samim tim, EIB je ispunio obećanje, a razlika u novcu, koja je potrebna za završetak mosta je negde oko 25 miliona evra i taj iznos će finansirati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << JP "Putevi Srbije" iz svojih sredstava", rekao je Drobnjak i precizirao da će novac biti obezbeđen naplatom putarina i akciza.

"Nema nikakvih problema sa finansiranjem radova na mostu Gazela", kazao je on.

Svih šest traka na beogradskom mostu "Gazela" biće pušteno u saobraćaj 15. novembra, a kompletna rekonstrukcija mosta biće završena u februaru 2012. godine, izjavio je Drobnjak.

Direktor "Mostogradnje" Branko Knežević kazao je da veliki radovi tek predstoje unutar samog mosta. Masa posla nalazi se unutar "sanduka mosta" a ovo što se sada radi je reparacija samo gornje kolovozne konstrukcije.

Izvođači radova kažu i da će most biti daleko čvršsći i trajniji, jer će u njega biti ugrađeno 2.200 tona čelične konstrukcije i 800 tona kablova , koji će biti ugrađeni u betonsku konstrukciju, kao i da će ovim radovima vek mosta biti produžen za deset godina.

Drobnjak je naveo da će obnova deonice od Hitne pomoći do Autokomande početi na proleće sledeće godine, nakon što "Gazela" bude puštena u saobraćaj, da bi se izbegle velike gužve u saobraćaju.

On je rekao da je završeno i oko 15 kilometara radova na obnovi autoputa kroz Beograd na Koridoru 10.

"To je oko polovina predviđene deonice, a do kraja ove građevinske sezone trebalo bi da bude završeno još desetak kilometara", kazao je on.

U Putevima Srbije su ocenili da bi kompletna obnova autoputa na Korodoru 10 kroz Beograd trebalo da bude završena u maju 2012. godine, a radovi će ukupno koštati 20 miliona evra.

Most "Gazela" trebalo bi konačno da bude završen u februaru 2012. godine. Izgrađen je 1970. godine i nije do danas obnavljan. Preko njega dnevno pređe oko 165.000 vozila i deo je Koridora 10 kroz Srbiju.

Informišite se o najnovijim radovima na Gazeli

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.