Norveška ima najbezbednije puteve

Izvor: Autoportal.rs, 19.Jan.2016, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška ima najbezbednije puteve

Bezbednost na putevima je briga Vlada svih država, ili bar tako svaka kaže. Skandinavci su reči pretvorili u dela i zabeležili neverovatan uspeh kada je bezbednost najmlađih učesnika u saobraćaju u pitanju.

Norveški savet za bezbednost na putevima (Trygg trafikk - TT) sa ponosom je objavio da tokom čitave 2015. godine nijedno dete starosti ispod deset godina nije nastradalo na putevima ove zemlje. Ovo je inače prva godina da je ovakav rezultat zabeležen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs <<
"Godine 1970. gotovo stotinu dece je izgubilo život na putevima širom Norveške dok je još veći broj dece prošao sa ozbiljnim povredama. Jasno je da su napretci na polju bezbednosti u saobraćaju, kao što su sigurnosni pojasevi, sedišta za decu, ograničenja brzine, kvalitetniji putevi i tehnološki razvitak," rekao je Jan Johansen, šef TT-a.

Smanjen je i ukupan broj žrtava na putevima ove zemlje Skandinavije. Protekle godine život je u saobraćaju izgubilo 113 osoba što je smanjene u odnosu na 147 nastradali lica 2014. odnosno 145. godine pre toga.

Ako bi ove brojke poredili sa našom zemljom dobili bismo poražavajuće činjenice. U periodu od 2009. do 2013. godine prosečno je na godišnjem nivou 707 lica gubilo život na našim putevima. Norveška ima populaciju od oko 5 miliona stanovnika dok je naša zemlja dom za oko nešto više od 7 miliona ljudi. Za očekivati je da broj stradali bude nešto veći u odnosu na Norvešku ali razlika od preko 500 stradalih je jasan pokazatelj da stari automobili, loši putevi i najviše naša bahatost i nebriga za volanom i dalje odnose živote u saobraćaju.

Nastavak na Autoportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.