Norveška bi mogla da ukine povlastice na elektromobile

Izvor: B92, 03.Sep.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška bi mogla da ukine povlastice na elektromobile

Vlada Norveške je pod sve većim pritiskom da ukine povlastice i poreske olakšice za kupovinu električnih vozila, koja su postala izuzetno popularna, a predstavnici javnog prevoza tvrde da ugožavaju njihov saobraćaj.

Jedan od vozača autobusa na području Osla, Erik Haugstad, rekao je za AFP, da je to postao ozbiljan problem, jer električna vozila sve više opterećuju saobraćajne trake rezervisane za javni prevoz, a po kojima smeju da voze i automobili na struju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U vreme saobraćajni špiceva, čak 85 odsto prometa na trakama, rezervisanim za javni prevoz, čine električna vozila. Pri tome električni automobili ne moraju da plaćaju ni putarinu ni prakiranje na javnim parkiralištima, gde mogu i besplatno da se napune baterije na vozilima.

Za vlasnike je ipak najpovoljnije što se na ta vozila ne plaća izuzetno visok porez na promet, kao ni PDV.

Norveške vlasti na taj način podstiču kupovinu električnih vozila, jer žele da smanje emisiju štetnih gasova u saobraćaju, koja čini 10 odsto ukupne emisije svih gasova u toj zemlji.

Zahvaljujući tim merama, na norveškim ulicama sada se kreće 32.000 električnih automobila, što je najviše po stanovniku u svetu, s obzirom na to da Norveška ima 5,1 miliona žitelja.

Uprkos najnovijim pritiscima, očekuje se da će vlada zadržati podsticajne mere bar do 2017. odnosno dok broj električnih automobila ne dostigne ciljanih 50.000.

Izvor: B92, Tanjug

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Norveška: Dosta nam je terora tih elektromobila!

Izvor: Mondo, 03.Sep.2014

Vlada Norveške je pod sve većim pritiskom da ukine povlastice i poreske olakšice za kupovinu električnih vozila, koja su postala izuzetno popularna kod vozača ali ne i kod vlasnika "standardnih" automobila i javnih prevoznika...Poslednji talas negodovanje stiže od predstavnika javnog prevoza, koji...

Nastavak na Mondo...

Traže ukidanje povlastica na elektromobile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2014, 07:48

Vlada Norveške je pod sve većim pritiskom da ukine povlastice i poreske olakšice za kupovinu električnih vozila, koja su postala izuzetno popularna, a predstavnici javnog prevoza tvrde da ugrožavaju njihov saobraćaj...Vozač autobusa na području Osla Erik Haugstad rekao je za AFP, da je to postao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.