Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2016, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka traži od Tesle da ne koristi termin auto-pilot

Njemačke vlasti zatražile su od proizvođača električnih automobila, kompanije Tesla Motors, da više ne koristi termin "auto-pilot" za svoj sistem pomoći vozaču, navodeći da taj izraz dovodi korisnike u zabunu.

Ministarstvo saobraćaja Njemačke potvrdilo je da je pismo sa takvim zahtjevom poslato proizvođaču električnih automobila sa sjedištem u Palo Altu u Kaliforniji.

Teslin auto-pilot, koji nudi niz asistencija vozaču, poput zadržavanja vozila u traci >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kojom se kreće ili držanja odstojanja u odnosu na druga vozila, dospio je u žižu medijske pažnje nakon što je u maju jedna osoba poginula na Floridi kada je Teslin Model S udario u kamion. Istraga je ustanovila da je u trenutku udesa bio aktiviran auto-pilot.

Kompanija Tesla je saopštila da auto-pilot funkcioniše u sadejstvu sa vozačem, kako bi vožnja bila bezbjednija i manje stresna, i da je kupcima jasno stavljeno do znanja da sve vrijeme tokom vožnje ipak moraju voditi računa i držati ruke na volanu, ne bi li mogli da pravovremeno reaguju u slučaju nepredviđene situacije i eventualne opasnosti.

Početkom oktobra, njemačke vlasti saopštile su da, prema njihovom mišljenju, tehnologija auto-pilota u Tesla automobilima predstavlja "priličnu opasnost na putevima".

Kako se navodi, interni testovi pokazali su neke slabosti tehnologije, poput one da sistem ne upozorava vozača kada se auto-pilot nađe u situaciji koju softver ne može u potpunosti da prepozna. Osim toga, tvrdi se da je bilo i problema sa funkcijom automatskog kočenja u slučaju opasnosti.

Ministarstvo saobraćaja došlo je do ovih zaključaka nakon testova koji treba da posluže za procjenu efikasnosti tehnologije auto-pilota na Tesla modelima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Nemačka traži od Tesla Motorsa da ne koristi termin autopilot

Izvor: AutoBlog, 17.Okt.2016

Kako prenosi Beta, nemačke vlast tražile su od američkog proizvođača električnih automobila „Tesla“ da više ne koristi termin „autopilot“ za svoj sistem pomoći vozaču, navodeći da dovodi u zabunu. Ministarstvo saobraćaja Nemačke je potvrdilo u mejlu da je takvo pismo poslato kompaniji...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.