Nemačka spasava automobile sa starijim dizelima

Izvor: B92, 02.Jan.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka spasava automobile sa starijim dizelima

Vlada Nemačke odobrila je prerađivanje izduvnih sistema dizela starije generacije kako bi im se omogućilo da ispune sve oštrije ekološke norme i izbegnu zabranu upotrebe.

U dokumentu na 30 stranica izdata su uputstva za instaliranje unapređenog sistema, koje će federalno ministarstvo saobraćaja brzo odobriti kako bi se što pre našlo na tržištu.

Međutim, dok Baumont grupa koja se bavi izradom izduvnih sistema pozdravlja ovu odluku za kojuveruje da će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dostupna kupcima već ove godine, s druge strane nezadovoljstvo ističu proizvođači.

Čelnici VDA, grupe za lobiranje za interese proizvođača smatraju da bi potrošači trebalo pre da misle o kupovini novih vozila, nego o unapređenju starih.

Proizvođači tvrde da ne mogu da garantuju pouzdanost vozila u koje je ugrađen neovlašćen izduvni sistem, pa bi odgovornost za eventualne posledice i štetu uzrokovanju preradom istog trebalo da snose vlasnici vozila i kompanija koja je ugradila sporni deo.

Dok su Volkswagen i Daimler pristali da učestvuju u finansiranju prerađivanja problematičnih dizelaša, tome se i dalje protivi BMW, koji podstiče nemačku vladu da donese subvencije za zamenu starih modela automobila novim.

Nemački proizvođači su pristali da učestvuju sa do 3.000 evra po vozilu u unapređenju softvera kako bi izduvni sistem bio efikasniji, ali borci za zaštitu životne sredine kažu da je to nedovoljno.

Procenjuje se da na putevima Nemačke ima 15 miliona dizel vozila, od čega ih samo 2,7 ima poslednju generaciju sa Euro-6 tehnologijom, a procenjuje se da će "čišćenje" odnosno prerađivanje dizela sa Euro-5 tehnologijom koštati skoro 15 milijardi evra.

Mnogi gradovi Nemačke su prošle godine doneli odluku o zabrani vozila dizel motorima, a to planiraju da učine i brojni drugi svetski gradovi poput Pariza, Madrida, Atine, Meksiko Sitija do 2025.

Korak dalje ide gradonačelnik Kopenhagena koji planira da zabrani i nove dizele da uđu u grad, što primera radi Francuska i Velika Britanija nameravaju da učine do 2040.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemačka odobrila remodeliranje dizelaša. Proizvođači nezadovoljni

Izvor: AutoBlog, 02.Jan.2019

Starijim dizelašima, pa čak i onima koji zadovoljavaju norme Euro 6 preti potpuni progon iz evropskih gradova Nesigurnost je naterala nemačku vladu na odobravanje uputstva za remodeliranje postojećih dizelaša unapređenim izduvnim sistemima pomoću kojih bi ovi automobili trebalo da zadovolje...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.