Nemačka na korak od uvođenja ograničenja brzine na Autobanu

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 10:22

Nemačka na korak od uvođenja ograničenja brzine na Autobanu

Na mnogim deonicama auto-puteva u Nemačkoj danas ne postoji opšte ograničenje brzine, ali po svemu sudeći to bi uskoro moglo da se promeni.

Nemačka se suočava sa velikom neizvesnošću. Rat u Ukrajini poremetio je energetske planove velike evropske privrede koja je u velikoj meri živela od ruskih energenata. Sada se traži izlazna strategija, a jedno od rešenja je ušteda nafte.

O uvođenju ograničenja brzine na delovima auto-puta gde je ona neograničena raspravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se godinama. Nekada je najvažniji motiv bila bezbednost saobraćaja, a sada je energetska kriza došla do izražaja.

Na konferenciji u Vilhelmshafenu, ministri za zaštitu životne sredine nemačkih saveznih država glasali su za opšte ograničenje brzine na auto-putevima. Takav konsenzus nikada nije zabeležen i najverovatnije je uvod u odluku na najvišem nivou. U rešenju, međutim, nije navedeno koliko će biti ograničenje brzine.

Poznato je da što je veća brzina, veći je i otpor vazduha, što je ključni faktor u potrošnji goriva automobila.

Otpor vazduha se ne povećava linearno sa povećanjem brzine, već raste kvadratno. Dakle, čak i ako idete samo malo brže, otpor vazduha će značajno povećati, a time i potrošnja.

Pri brzinama preko 140 km/h, automobil troši natprosečnu količinu goriva. Na primer, Nemački auto-klub (ADAC) izračunao je za automobile srednje klase da troše i do dve trećine više goriva pri 160 km/h nego kada se kreću brzinom od 100 km/h.

Na mnogim deonicama auto-puteva u Nemačkoj danas ne postoji ograničenje brzine, ali po svemu sudeći to bi uskoro moglo da se promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Njemačka na korak od uvođenja ograničenja brzine na Autobanu

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2022

​Na mnogim dionicama auto-puteva u Njemačkoj danas ne postoji opšte ograničenje brzine, ali po svemu sudeći to bi uskoro moglo da se promijeni.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.