Nemačka auto-industrija bi da bude ugljenično neutralna do 2050.

Izvor: B92, 29.Okt.2020, 14:02

Nemačka auto-industrija bi da bude ugljenično neutralna do 2050.

Da bi se ovo ostvarilo, potreban je angažman saveznih, regionalnih i lokalnih vlasti, kao i dobavljača energije.

Nemački automobilski sektor usvojio je ciljeve Evropske unije o emisiji ugljen-dioksida i planira da postigne ugljeničnu neutralnost do 2050. godine, objavilo je njihovo udruženje auto-industrije (VDA).

Odluku su u sredu doneli izvršni direktori VDA, čiji su članovi čelnici vodećih njemačkih proizvođača automobila. Strategiju će kreirati same >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije, uključujući brendove kao što su Audi, BMW, Mercedes Benz i Volkswagen.

"Ovo je dobro za Nemačku kao proizvodnu lokaciju, budući da je takmičenje u idejama i uspešnosti ojačalo nemačku industriju, posebno automobilsku", saopštili su iz VDA.

Čelnici kompanija su naglasili da su otvoreni za sva tehnička rešenja, uključujući električne automobile sa pogonom na obnovljive izvore energije, klasične automobile sa efikasnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i motore koji koriste sintetička goriva i vodonik.

Prognoziraju da će moderni motori sa unutrašnjim sagorevanjem biti veoma važni za postizanje emisijskih ciljeva i ujedno zatražili ubrzanu izgradnju mreže punionica za električne automobile, kako u Nemačkoj tako i širom Evrope.

Uspeh iziskuje angažman saveznih, regionalnih i lokalnih vlasti i dobavljača energije, poručili su.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.