Nema više malverzacija oko potrošnje goriva

Izvor: Autoportal.rs, 29.Avg.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više malverzacija oko potrošnje goriva

Ako je i vama dojadilo da gledate u jednu brojku kada je fabrički podatak o prosečnoj potrošnji goriva nekog automobil u pitanju, a da se u stvarnoj vožnji uverite da stvari baš i nisu takve, ne brinite, uskoro će i tome doći kraj.

Kada proizvođači automobila obavljaju testiranja na osnovu kojih određuju prosečnu potrošnju nekog svog automobila oni te testove obavljaju u labaratorijama, pod specifičnim uslovima, uslovima koji se nikada ne mogu ostvariti >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << na pravom putu. Zbog toga su te cifre uvek daleko manje od onoga koliko jedan automobil zaista troši.

Kada se testiranje obavlja u labaratoriji zanemaruju se negativni uticaju, kao što su vetar, opterećenost automobila, starost guma, kvalitet puta, usponi...Proizvođači se služe i raznim trikovima kao što je upotreba robota koji će svaki put brzinu promeniti u savršenom momentu.

Zato Evropska unija radi na tome da se donese zakon koji će automobilske kompanije primorati da testove o prosečnoj potrošnji obavljaju u znatno realnijim uslovima. Od septembra je već na snazi jedan deo predloženog zakona koji je doneo određena ograničenja ali se od početka naredne godine očekuje puna primena strogih pravila kako bi se zaustavilo obmanjivanje kupaca.

Nastavak na Autoportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.