Nema popusta za električna vozila, vlasnici će plaćati posebnu naknadu

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 10:02

Nema popusta za električna vozila, vlasnici će plaćati posebnu naknadu

Teksas preduzima poteze koji bi mogli usporiti rast prodaje električnih vozila u toj američkoj saveznoj državi.

Dallas Morning News izveštava da Teksas trenutno predlaže da vlasnici električnih vozila plaćaju 200 dolara godišnje da bi pokrili svoj deo troškova auto-puta. Predlog zakona ima mnogo pristalica i samo nekoliko protivnika.

Predlog zakona, koji je već prošao parlament Teksasa, vlasnici električnih vozila u državi plaćaće godišnju taksu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za registraciju vozila od 200 dolara. Ova naknada bi bila dodatak postojećim taksama za registraciju vozila.

Autori zakona kažu da je naknada namenjena vlasnicima električnih vozila koji treba da plate svoj deo troškova auto-puta, što vozači automobila na fosilna goriva već rade kroz porez na ta ista goriva.

Neki od predlagača zakona, kao što je predsednik Senatskog komiteta za transport, Robert Nikols, rekli su da se porezom na gorivo plaća veći deo državnog održavanja puteva.

Trenutno, porez na gorivo u Teksasu i za benzin i za dizel iznosi 20 centi po galonu. Ovi porezi donose veliki prihod, prema poslednjim procenama oko 3,5 milijardi dolara.

Međutim, ne prihvataju svi razloge za naplatu posebne naknade za električna vozila. Neki stručnjaci kažu da će naknade usporiti ekspanziju električnih vozila, nazivajući meru kaznenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.