Nekad je bio auto snova na Balkanu – prodaje se FOTO

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 12:55

Nekad je bio auto snova na Balkanu – prodaje se FOTO

Naklonost vozača iz ovih krajeva prema Golfu danas je možda manja nego ranije, ali kada su u pitanju starije generacije, za njih nema sumnje – nema ništa bolje.

Teško je izdvojiti jednu od prve četiri generacije, ali verovatno najviše simpatija pripada prvoj. I to verovatno zbog dizelaša, motora koji je zaslužio epitet neuništive mašine niskih troškova održavanja.

Ne troši puno, održavanje su izuzetno jeftino, a mnogi su sa njim i kuće gradili. A onda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, pored GTI verzije, Volkswagen ponudio i agilniji dizelaš sa oznakom GTD, koji je opstao do danas.

Mogli ste ga prepoznati po nekim GTI detaljima, ali je takođe imao srebrne umesto crvenih linija na prednjem delu.

U kabini nije bilo obrtomera i kariranih sedišta, ali je zato bila prepoznatljiva ručica menjača sa lopticom. Danas, sa vremenskim razmakom od četiri decenije, Golf GTD, međutim, deluje veoma skromno i spartanski.

Postavljen na, za današnje prilike, izuzetno male točkove od 13 inča, bio je štedljiv "sportista" sa nenaglašenom estetikom.

Dizel motor od 1.6 litara dobio je turbinu, što je značilo 70 KS i 133 Nm – znatno više od atmosferskog motora sa 54 KS. Bilo je više nego dovoljno za solidne performanse, ali i polovinu potrošnje Golfa GTI performansi.

GTD je dostizao 100 km/h za 13,5 sekundi, što je znatno lošije od GTI-jevih 9 sekundi, ali je i dalje bio solidan u svoje vreme. Pogotovo kada biste otišli ​​do pumpe i videli koliko mala potrošnja goriva može biti.

Jedan takav primerak iz 1982. godine našao se na aukciji koju je organizovala kuća Collecting Cars.

Prešao je 122.750 km, a sudeći po fotografijama, auto je dobro očuvan i u atraktivnoj Helios plavoj nijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.