Najopasniji su stari autobusi

Izvor: B92, 29.Jul.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najopasniji su stari autobusi

U poslednjih godinu dana čak šest puta su putnici bežali iz gradskog autobusa koji gori. Samo 2010. godine zapalila su se tri autobusa GSP.



Istina, do sada se nije desilo da neko bude ozbiljnije povređen zbog požara u gradskom prevozu što je za nadležne iz GSP „Beograd” najvažnije.

Autobus na liniji 6A izgoreo je 28. jula u Bulevaru kralja Aleksandra. Srećom, izbegnuta je veća nesreća jer su putnici na vreme istrčali iz vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << videvši kako dim kulja iz motora.

- Autobus se zapalio tačno ispred mog ulaza. Toliko je dim bio gust da mi je ušao u sobu, prvo sam mislila da pekara preko puta gori. Tek kad su vatrogasci ugasili požar videlo se da je izgoreo autobus - priča jedan od očevidaca.

I ovoga puta pokazalo se koliko je problematična linija 6A. Putnike na ovoj trasi voze stari autobusi. Nema zvaničnog podatka, ali je na prvi pogled i laiku jasno da su vozila starija od 10 godina. Utisak je da su na ovu liniju svesno „gurnuti” lošiji autobusi zbog rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra.

Vatra u motoru autobusa mogla je da izbije zbog loših instalacija ili neopreznog pregleda pre izlaska iz garaže, tvrde nadležni u GSP ne pominjući pri tom mogućnost da se autobus zapalio zbog starosti.

Svi autobusi GSP prolaze dva puta godišnje tehničke preglede, a pre svakog izlaska iz garaže dodatno ih proveravaju serviseri GSP. Uprkos tome dešavaju se požari, ponekad otkažu i kočnice, a u gradu svake godine izgori ili se zapali najmanje dva autobusa. To što se desilo u Bulevaru kralja Aleksandra nadležne nije mnogo potreslo.

- To se jednostavno dešava. Ovo je treći ili četvrti put u ovoj godini da imamo požar. Nama je važno da niko od putnika nije povređen i da nema žrtava a šteta se da nadoknaditi. Ako je autobus u eksploataciji 10 godina lako se može desiti kvar na instalacijama. Na nama je da utvrdimo zbog čega se to desilo - kaže Radoslav Nikolić, direktor GSP „Beograd” i dodaje da je u Beogradu bezbedno voziti se gradskim prevozom.

Međutim, ne misle baš svi putnici tako. U priču o bezbednom javnom prevozu sigurno ne veruju oni koji su se barem jednom našli u vozilu čiji motor počinje da dimi. Nimalo prijatno iskustvo imao je pre godinu dana jedan stanovnik Batajnice.

- Bio sam u „sedamdesettrojci” koja se zapalila kod Novog naselja. Na metar od mene u prednjem delu je počeo da izbija dim. Prvo malo onda odmah više. Već sam krenuo kad je baš počelo da kulja, pa je počela panika. Srećom te bus nije bio pun, pa se brzo izašlo. Majstor je hrabro gasio sa protivpožarnim aparatom. Vatrogasci su pozvani i stigli su za nekoliko minuta. Našla se i kola hitne pomoći, slučajno u blizini, ali srećom niko nije povređen. Bus je naravno bio krntija. Neki kažu da je smredelo još od Zemuna, ali to nisam primetio - ispričao je on.

Uprkos svemu navedenom, vozni park GSP „Beograd” može se svrstati među bolje u poređenju sa zemljama u okruženju, ako se barata statističkim podacima. Prema opštim ocenama, u najboljim autobusima voze se stanovnici Zagreba ali valjda zbog toga i plaćaju prevoz duplo više nego žitelji Beograda.

Prosečna starost vozila GSP „Beograd"

Autobusi Broj vozila Prosek godina

Solo 382 7,30

Zglobni 459 8,33

Ukupno 841 7,86


Trolejbusi Broj vozila Prosek godina

Solo 98 15,77

Zglobni 26 7,60

Ukupno 124 14,06


Tramvaji Broj vozila Prosek godina

Solo 3 28,07

Zglobni 184 26,41

Ukupno 187 27,00


* NAPOMENA: Prosek godina "vade" novi autobusi marke Ikarbus kupljeni 2008. godine.

Svake godine izbije požar u bar dva autobusa

2008.

21. januar: Zapalio se autobus GSP na liniji 706 u Ulici cara Dušana u Zemunu. U vozilu se nalazilo tridesetak putnika i niko nije povređen.

10. decembar: Zapalio se autobus na liniji 55 u Bulevaru kralja Aleksandra, kod Cvetkove pijace. Nije bilo povređenih.

17. decembar: Gradski autobus na liniji 31 zapalio se u Ustaničkoj ulici. Vatra je brzo ugašena i niko nije povređen.

2009.

8. decembar: Zapalio se autobus na liniji 25 u Kumodraškoj ulici. Autobus je u trenutku izbijanja požara bio bio pun putnika.

14. avgust: Autobus na liniji 73 zapalio se u blizini Novog naselja u Batajnici. Srećom, u autobusu nije bilo mnogo putnika.

2010.

13. april: Oko 10 časova i 10 minuta u Ulici 27. marta, zapalio se autobus GSP-a na liniji 65, nije bilo povređenih putnika.

26. jul: Goreo je autobus na liniji 27E u Ulici mirijevski venac. Nije bilo povređenih ali pričinjena je manja šteta.

28. jul: Zapalio se autobus na liniji 6A u Bulevaru kralja Aleksandra. Putnici pre širenja požara uspeli su da pobegnu iz vozila.

Autor / Izvor - Goran Svilar / BlicOnline

Fotografija - FoNet

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.