Najekonomičnije vozilo postavilo novi rekord - 1l/10000km!

Izvor: Nacionalna klasa, 07.Avg.2016, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najekonomičnije vozilo postavilo novi rekord - 1l/10000km!

Vozilo na električni pogon Tufast eLi14, delo tima sa Tehničkog univerziteta u Minhenu, prešlo je 1232km koristeći jedan kWh energije, što je ekvivalentno potrošnji jedne litre benzina od 95 oktana na pređenih 10956km.

Ovaj impresivni rezultat i novi svetski rekord postignut je na stazi na kojoj Audi testira svoje automobile.

eLi14 je napravljen za Shellov ekološki maraton 2014. godine, gde je takođe postavio dobar rezultat, iako nije oborio rekord, ali su motor i točkovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << unapređeni za ovaj pokušaj.

TUfast tim čine studenti Tehničkog univerziteta u Minhenu, koji se svake godine takmiče u Shellovom ekološkom maratonu. eLi14 je četvrto od šest vozila sa ultraniskom potrošnjom energije koje su studenti napravili u prethodnim godinama.

Naravno, eLi14 nije standardni automobil i nije predviđeno za korištenje u redovnom saobraćaju. Reč o malom jednosedu izrazito aerodinamičnog oblika sa tri točka. Vozač može biti samo osoba dovoljno malena da može da se smesti u stisnuti kokpit, a upravjla se u ležećem položaju.

eLi14 je dobio sertifikat od Ginisove knjige rekorda kao “najefikasnije električno vozilo” u svetu.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.