NOVO POSKUPLJENJE MERCEDESA: Koliko rastu troškovi, toliko će i cene

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 10:22

NOVO POSKUPLJENJE MERCEDESA: Koliko rastu troškovi, toliko će i cene

Nemci veruju da će to imati koristi za razvoj automobilskih tržišta u drugoj polovini ove godine.

Mercedes-Benz je prošle nedelje objavio svoje tromesečne podatke o prodaji i finansijama, koji pokazuju pozitivne znakove za dosadašnju godinu. Nemački premium proizvođač automobila je zabeležio 515.746 isporuka u drugom tromesečju 2023., što predstavlja rast od 6 posto u poređenju s istim periodom prošle godine, s vrhunskim odeljenjima Mercedes-AMG i Mercedes-Maybach >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji uživaju rast od 19 odnosno 39 posto.

Ipak, iako stvari izgledaju dobro za drugu polovinu godine, proizvođač nema nameru da spušta cene. Naime, Mercedes će nastaviti da podiže cene svojih proizvoda, a to je potvrdio i glavni finansijski direktor, Harald Vilelm, odmah nakon saopštavanja finansijskog izveštaja za drugo tromesečje.

- Da li će poluga cena biti jednako jaka u narednim kvartalima? Bićemo malo oprezniji... ali još uvek moramo da probavimo povećanja troškova - rekao je Vilelm za Automotive News Europe tokom konferencije za novinare. Ali zašto je to poskupljenje? Pa, jednostavno rečeno, Mercedes procenjuje da će njegovi troškovi nastaviti da rastu u nadolazećim mesecima.

To uključuje troškove proizvodnje, kao i troškove nekretnina, postrojenja i opreme, istraživanja i razvoja. Proizvođač automobila računa da su njegovi troškovi u 2023. znatno viši u poređenju s 2022.

S vedrije strane, Mercedes je jedna od retkih kompanija koje izveštava o "primetno poboljšanom" lancu snabdevanja. Takođe, očekuje se da će cene energije i dalje biti na znatno nižem nivou nego prethodne godine do kraja 2023. godine, a takođe i u proseku za celu godinu.

Međutim, dok Nemci veruju da će to imati koristi za razvoj automobilskih tržišta u drugoj polovini ove godine, potražnja za novim premium automobilima će verovatno ostati prigušena na nekim od najvažnijih tržišta marke.

Poslednje, ali ne i najmanje važno – s obzirom na kontinuirani rast cena – kakva su predviđanja proizvođača automobila za drugu polovinu 2023. u pogledu prodaje? Očekuje se da će stopa prodaje iz prvog polugodišta ostati na približno istom nivou, te se zato godišnja prodaja vidi na nivou prethodne godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.