NOVA PRAVILA OD 2022: Crne kutije u automobilima će snimati brzinu, vreme kočenja i druge parametre!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2021, 08:11

NOVA PRAVILA OD 2022: Crne kutije u automobilima će snimati brzinu, vreme kočenja i druge parametre!

Ipak neće zameniti sudske veštake jer će za iščitavanje podataka uvek biti potreban ljudski faktor.

Kako zasad stvari stoje, samo godinu dana deli Evropsku uniju od trenutka kad će sva novoproizvedena vozila za evropsko tržište u sebi obavezno morati da imaju "Event data recorder", takozvanu crnu kutiju, a od 2024. godine identičan uređaj moraće imati sva vozila koja se prvi put registruju, piše Jutarnji list.

Reč je o uredbi koju je Evropska unija donela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 2019. godine, a kojom je, između ostaloga, odlučeno da sva novoproizvedena vozila od maja 2022. neće moći da se registruju niti da budu homologovana ako nemaju uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće, uz pomoć kojeg bi trebalo znatno jednostavnije rekonstruisati kako se dogodila saobraćajka, ustanoviti tačne uzroke ili krivce, bolje razumeti kako su nastale povrede učesnika u udesu, a jasno je i da bi podaci iz crnih kutija bili od koristi i osiguravajućim društvima

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.