NISTE ZNALI: Ovo su pet EVROPSKIH automobilskih tržišta koja su trenutno NAJVEĆA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 16:59

NISTE ZNALI: Ovo su pet EVROPSKIH automobilskih tržišta koja su trenutno NAJVEĆA

Nećete verovati ko je u dalekom vodjstvu.

Automobilska industrija se lagano oporavlja i diže glavu nakon višestrukih nedaća koje su je zadesile tokom prethodne tri, četiri godine. Krenulo je s omasovljenom elektrifikacijom i nedovoljnom količinom iskustva u toj oblasti, da bi se nastavilo s problemima koje je donela zdravstvena kriza, a koji se tiču ne samo nedostatka elektronskih komponenti (za granu privrede koja se bavi razvojem četvorotočkaša) već i uvećanih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << cena sirovina i materijala. Naposletku, na sve se nadovezao i tragični sukob u Ukrajini…

Podatke o majskoj realizaciji novih automobila na Starom kontinentu smo zapazili na sajtu Avtostata. Tu je objavljena očekivana informacija prema kojoj je prvo mesto zadržalo tržište Nemačke gde su kupci bili najaktivniji. Tamo je tokom meseca koji je često najlepši u celoj godini isporučeno 246.966 vozila, što je za skoro petinu više no lani (+19,2%). To je u stvari najbolji rezultat Germana i ostalih s tog tržišta, u poslednje četiri godine, ali je i dalje lošije od onog što je bilo karakteristično pre pandemije, tvrde analitičari.

Na drugom mestu, ali kao što vidimo, s ogromnim zaostatkom, nalazi se Italija, gde je zahvaljujući rastu tražnje registrovanom tokom meseca za nama, prodato 149.411 novih automobila. Pomenuti dodatni elan kupaca se izražava kroz plus od 23,1%. Za Italijom sledi Francuska, gde je isporučeno neznatno manje četvorotočkaša nego u susednoj Italiji. Gali su dobili 145.538 limenih prinova u maju, na koji način je indeksiran rast plasmana vozila na nivou od 14,8%.

Ništa bez Ujedinjenog Kraljevstva. Kupci s Ostrva su doneli plasman na četvrto mesto, a umalo da izbiju na treće. Englezi i njihova braća pokupovaše 145.204 automobila, uz porast želje za posedom istih u procentu od 16,7. Ovo je deseti mesec u nizu u kom ostrvski vozači neprestano beleže rast tražnje. Pride, ovaj desetomesečni period permanentnog rasta broja isporučenih vozila, kao takav je najduži u poslednjih osam godina. Pa opet, uprkos svemu, u maju 2019. godine je na Ostrvu prodato za 21% više novih četvorotočkaša nego u kišnom mesecu za nama.

Peto mesto je pripalo Špancima. Tamošnji distributeri su se obradovali 92.025 puta, uz rast broja osmeha za 8,3%. Nekada je mesto na ovoj listi imala i Ruska Federacija, ali je ovaj put ostala daleko od pet najvažnijih tržišta za proizvođače jer je u maju tamo isporučeno svega 72.171 primeraka. Iako je to za 2,6 puta više nego što je rezultat zabeležen u maju 2022. godine, trebalo bi znati da je 2019. u istom mesecu u Rusiji prodato 137 hiljada vozila, odnosno skoro dvostruko više nego prethodnog maja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.