NIKADA NE PRESKAČITE VELIKI SERVIS! Evo kako to može dovesti do KOBNIH POSLEDICA

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023, 10:12

NIKADA NE PRESKAČITE VELIKI SERVIS! Evo kako to može dovesti do KOBNIH POSLEDICA

Ulaganje u sigurnost, ali i cenu...

Sigurnost je jedan od najvažnijih aspekata vožnje automobila, a redovan veliki servis igra ključnu ulogu u odravanju bezbednosti vozila. Mnogi vozači često zanemaruju ili preskaču ovaj servis zbog nedostatka vremena ili želje da uštede novac. Međutim, to može biti ozbiljan rizik po bezbednost kako vozača, tako i drugih učesnika u saobraćaju.

Jedan od najvažnijih aspekata redovnog velikog servisa je pregled vitalnih sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na automobilu.

Tokom servisa, mehanicar ce pažljivo pregledati motor, kočione sisteme, oslanjanje, upravljački sistem, amortizere i druge ključne komponente vozila. Ovaj temeljni pregled omogućava identifikovanje potencijalnih problema i kvarova pre nego pto postanu ozbiljni i ugroze sigurnost.

Na primer, detektovanje istrošenih kočionih pločica ili diskova tokom servisa moe sprečiti neželjeno otkazivanje kočnica na putu.

Redovna zamena filtera

Takođe, redovan servis pruža priliku da se odrade i neophodni servisni radovi poput zamene filtera za ulje, vazduha i goriva, zamenjivanja motornog ulja, provere tečnosti i slično. Ovi rutinski poslovi održavanja mogu značajno poboljšati performanse motora, a samim tim i sigurnost vožnje.

Čist filter za gorivo ili vazduh, na primer, omogućava bolje sagorevanje i sprečava nastanak problema sa motorom. Redovna zamena motornog ulja takođe je od vitalnog značaja za pravilno podmazivanje i hladenje motora, čime se smanjuje rizik od pregrevanja ili nepotrebnih kvarova.

Još jedan važan aspekt redovnog velikog servisa je provera elektricnih sistema i elektronike u vozilu. Moderan automobil je prepun senzora, kontrolnih jedinica i drugih elektronskih komponenti koje su od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje vozila. Servis će obuhvatiti i proveru elektricne instalacije, sistema za paljenje, osvetljenja i drugih električnih komponenti.

Ovaj pregled pomae u otkrivanju eventualnih kvarova ili neispravnosti koje mogu uticati na sigurnost vožnje, kao to su problemi sa osvetljenjem ili kočionim svetlima.

Proverite elektroniku u autu

Napokon, redovan veliki servis može pružiti priliku za proveru i podeavanje sistema za sigurnost, poput ABS-a (Anti-lock Braking System) i ESP-a (Electronic Stability Program). Ovi sistemi igraju ključnu ulogu u održavanju stabilnosti vozila prilikom kolenja i vožnje u zahtevnim uslovima, poput klizavog puta ili naglog skretanja. Redovno proveravanje njihovog ispravnog funkcionisanja osigurava da će ovi sistemi raditi kako treba u slučaju potrebe, pružajući dodatnu sigurnost i kontrolu nad vozilom.

Produavate vek i vrednost vaem autu

Važno je imati na umu da redovan veliki servis ne samo da održava bezbednost vozača i putnika, već takođe pomać u očuvanju vrednosti vozila.

Automobili koji su redovno servisirani i imaju profesionalne majstore koji vode računa o njemu, imaju veću tržišnu vrednost i privlače potencijalne kupce koji cene dobru negu i održavanje.

Osim toga, upravo redovan servis može otkriti potencijalne probleme ili nedostatke pre nego to postanu ozbiljni i skupi za popravku. Time se sprečava potreba za skupim hitnim intervencijama ili neplaniranim kvarovima koji mogu biti rizični po bezbednost.

Na kraju, bezbednost bi trebalo da bude na prvom mestu prilikom vožnje automobila, a redovan veliki servis je ključni korak ka održavanju sigurnosti vozila.

Investiranje vremena i novca u redovan servis nije samo odgovoran potez, već je i ulaganje u sopstvenu bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Bez obzira na to koliko se čini da se uštedi preskakanjem servisa, ta ušteda ne može opravdati potencijalne rizike i posledice koje neodravanje vozila može imati.

Zato, dajte prioritet bezbednosti i redovno servisirajte svoj automobil kako biste uživali u sigurnoj i pouzdanoj vožnji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.