NEVEROVATNO: Ukida se AM radio u automobilima?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Nov.2023, 18:28

NEVEROVATNO: Ukida se AM radio u automobilima?

Traje velika bitka oko (ne)ukidanja radijskog AM signala u vozilima.

Dok se proizvođači automobila nadaju da će odustati od starog radijskog formata, vladini zvaničnici navode da je ova tehnologija korisna u hitnim slučajevima. Istraživanje, međutim, pokazuje da bi zadržavanje AM signala koštalo industriju čak 3,8 milijardi dolara u sledećih sedam godina.

Istraživanje o troškovima sproveo je Centar za automobilska istraživanja (CAR), organizacija koja ima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veze sa General Motorsom i Fordom. Problem s AM-om nastao je uglavnom kao rezultat sve veće primene električnih vozila. Njihovi motori emituju elektromagnetske talase koje ometaju AM radio-prijemnike u automobilima i utiču na kvalitet zvuka.

To je podstaklo neke proizvođače automobila kao što su Tesla, Rivian, VW, Volvo, Polestar, BMW i Ford da potpuno prestanu sa ponudom koja uključuje AM radio, mada se Ford kasnije predomislio, piše CarScoops.

Vladini zvaničnici su, međutim, zabrinuti, jer kažu da je AM radio važan komunikacioni alat u hitnim slučajevima velikih razmera, kao i da je vitalan u ruralnim delovima zemlje.

Cena modifikacije automobila za nesmetane AM signale je od 50 do 70 dolara po vozilu. Kada se to pomnoži sa stotinama hiljada automobila, dolazi se do pomenutih milijardi. O svemu će raspravljati i američki Senat, i doneti konačnu odluku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.