NEVEROVATNO: Procenat prepolovljen ali prodaja ide dobro - U svetu 31% više e-automobila

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2024, 18:37

NEVEROVATNO: Procenat prepolovljen ali prodaja ide dobro - U svetu 31% više e-automobila

Prodaja automobila na struju je prošle godine porasla na 13,6 miliona komada.

Prodaja električnih automobila u svetu je u 2023. godini porasla za 31% međugodišnje na 13,6 miliona, prenosi Rojters pozivajući se na britansku konsultantsku kompaniju "Ro moušen" (Rho Motion).

Godišnji rast prodaje električnih automobila se takoreći prepolovio u odnosu na 2022. godinu, kada je iznosio 60%.

– Prodaja raste sporijim tempom, ali to ne predstavlja iznenađenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ona ne može da se udvostruči svake godine kada brojevi dovoljno porastu – prokomentarisao je menadžer podataka u "Ro moušen", Čarls Lester.

Kompanija procenjuje da je prošle godine prodato 9,5 miliona potpuno električnih vozila, a ostatak predstavljaju hibridi.

Rekordan mesec je bio decembar kada je prodato 1,5 miliona električnih vozila.

Firma očekuje da će prodaja električnih vozila u svetu porasti za 25% do 30% i u 2024. godini.

Nažalost, u Srbiji se ne prati ovaj svetski trend vozila i od onih "na struju", proda se tek oko 1% i to uz subvenciju države. Ukupan broj vozila je tek prešao 1.700 ali bi situaciju moglo da popravi to što se sprema proizvodnja elektrine "pande" u Kragujevcu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.