NEMOJTE JE UPROPASTITI PRE VREMENA: Kako održavati kacigu i ima li potrebe za tim?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 18:27

NEMOJTE JE UPROPASTITI PRE VREMENA: Kako održavati kacigu i ima li potrebe za tim?

Ona je kao kruna.

Osnovna funkcija kacige je zaštita glave. Za sada to je jedini deo lične zaštitne opreme koji je obavezan zakonom. Kaciga, bukvalno pravi razliku između života i smrti. Studija u Americi ukazuje da su kacige u periodu od 2002 – 2017 godine spasile preko 25.000 života.

Istovremeno, kaciga može biti predmet prestiža ili lični izraz motocikliste. Zato kacigu treba tretirati sa posebnom pažnjom bez obzira da li se radi o ulaznom ili premijum >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << modelu.

Kaciga je lična

Prva stvar kod održavanja kacige jeste da je tretirate kao "intimni komad opreme". U njoj dišete, znojite se, tako reći živite dok ste na motoru. Zato kacigu ne delite sa drugim osobama i čuvajte je u čistom okruženju.

Zašto moramo da je održavamo?

U čistoj kacigi je prijatnije voziti, a kad je prijatnije onda manje umara na dužim vožnjama. Drugo, održavana kaciga će trajati više godina. Ipak, kaciga može koštati solidnu sumu novca i ne kupuje se tako često.

Kako se održava spoljašnost?

Kada kažemo spoljašnost mislimo na školjku kacige. Ona može biti različitih konstrukcija, ali finiš je uglavnom mat ili lakiran kao karoserija automobila.

Mat finiši su nešto zahtevniji za održavanje. Zahtevaju namenska sredstva za čišćenje matiranih površina i nežne krpe ili rukavice za pranje.

Lakirane kacige se održavaju baš kao i automobili. Naravno, u obe varijante kacige se peru ručno. Bilo koji šampon za automobil npr. i topla voda. Dobra stvar kod lakiranog finiša je i ta što može da se polira i voskira.

Bitno je da ne koristite tečnost za sudove, odmašćivače i ostale agresivna sredstva.

Uvek potkapa

Postoje motociklisti koji ne kreću na vožnju bez potkape i oni koji ne mogu da je smisle. Stvar je navike, ali nošenje potkape čuva kacigu.

Pre svega kaciga se lakše navuče na glavu preko potkape, pa postava kacige trpi manje trenje, a i proces navlačanje i skidanja kacige je prijatniji za vašu kožu.

Potkapa je barijera između kože i postave kacige, što znači da će potkapa pokupiti nečistoće, većinu znoja i masnoću kose i kože. Znoj inače deluje na brže habanje unutrašnjosti kacige.

Potkapa će neminovno pokupiti i bakterije jer u kacigi dišemo, znojimo se... Potkape su jeftine, treba ih imate više komada i menjati kao čarape. Svakako je lakše prati potkapu nego unutrašnjost kacige. Kacige koje se koriste sa potkapom nemaju jake neprijatne mirise.

Kako se pere unutrašnjost i kada?

Gotovo sve kacige imaju unutrašnjost koja se lako vadi radi pranja. Postava se pere ručno, mlakom vodom i sapunicom. Nakon toga, ostavlja se da se suši priorodim putem. Eventualno možete koristiti penu u sprejevima.

Od učestalosti nošenja kacige zavisi kada treba oprati postavu. Naravno, ukoliko kaciga ima neprijatan miris, znate šta vam je činiti.

Svakako, bitno je da pre procesa pranja pročitate brošuru proizvođača kacige. Tu je detaljno objašnjeno kako se demontira unutrašnjost, vizir, ventilacija i na koji način se pere. Ovo naglašavamo da vam se ne bi dogodilo da neki deo kacige slomite.

Izbegavajte pranje i sušenje u mašini jer može da deformiše elemente postave ili utiče na veličinu.

Vizir uvek zatvoren

Po nepisanom pravilu, dok se motocikl kreće, vizir treba da bude zatvoren. Kako iz bezbednosnih, tako i iz higijenskih razloga. U toku vožnje u kacigu mogu da upadnu insekti ili drugi predmeti. Drugo, kroz otvoren vizir ulazi prašina koja se lepi za mokru postavu, pa se tako brže prlja. Retki su motociklisti koji su tako disciplinovani i mogu stoički da izdrže vrućinu. No, ipak se trudite da vam vizir tokom kretanja bude zatvoren!

Šta je sa vizirom i nalepljenim insektima?

Uklanjanje insekata sa vizira i kacige nakon vožnje je najveća muka kod održavanja kacige. Nepravilnim postupcima vrlo lako možemo da upropastimo vizir tako što ćemo ga izgrebati i matirati sitnim risevima. Takav vizir je kasnije zlo za vožnju, pogotovo noću i po kiši zbog prelamanja svetlosti. No, ima i za to leka:

Na kraju vožnje trudite se da odmah krenete sa čišćenjem. Što duže insekti stoje, teže se čiste.

Kupite sredstvo za uklanjanje isekata. Obično ih ima na pumpama i prodavnicama auto delova. Naprskajte na kacigu i vizir. U međuvremenu natopite mikrofiber krpu toplom vodom sa slavine. Tako natopljenu krpu prebacite preko vizira i ostavite da stoji par minuta.

Nakon toga, insekti bi trebali da se odlepe ispiranjem. Ako ne, ponovite proces.

Glavna stvar je da ne koristite agresivna sredstva i da ne trljate krpom ili sunđerom. Samo jedno takvo pranje je dovoljno da upropastite vizir.

Vizir je svakako potrošan, pre ili kasnije ćete morati da ga zamenite, ali potrudite se da iz njega izvučete najviše pravilnim pranjem.

Pametan trik jeste i da nabavite malu prskalicu od nekog kozmetičkog proizvoda. Dobro je operite i nju sipajte tečnost za uklanjanje isekata. Tako malu bočicu možete da nosite dok se vozite i operete vizir kacige na pauzama.

Postoje i zaštitne folije

Postoje i zaštitne folije koje se lepe preko vizira. One su providne i njihova namena je da na sebe prime sve nedaće i tako zaštite vizir. Kasnije se ta folija jednostavno zameni novom.

Pazite kako i gde ostavljate kacigu

Kacigu nemojte kačiti o ručice ili retrovizor. Tako oštećujete postavu i rizikujete da vam kaciga tresne na pod. Posle vožnje ili na pauzi, držite otvoren vizir kako bi se unutrašnjost sušila. Kada se kaciga ne koristi, smestite je u vrećicu i čuvajte je u čistoj prostoriji. Izbegavajte držanje kacige u koferu motocikla upravo zbog sušenja. Nisu retki slučajevi da se postava ubuđa.

Nikada kacigu ne ostavljajte direktno na suncu, na rezervoaru motocikla ili na podu.

Imaju li kacige rok trajanja?

Svaki proizvođač ima preporuku na koliko godina treba zameniti kacigu. Bar na papiru. U praksi, koliko će vam kaciga trajati zavisi od načina upotrebe i održavanja. Takođe, u računicu ulazi i faktor kvaliteta kacige. Postoji razlika u kvalitetu između proizvođača. Nekada se to jasno ogleda u ceni kacige, ali nije pravilo.

Bilo kako bilo, svaka kaciga treba i zaslužuje održavanje, pre svega zbog vaše bezbednosti i komfora, pa na kraju i iz estetskih razloga. Ukoliko se pridržavate saveta iz teksta, možete očekivati da ćete izvući maksimum od vaše kacige.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.