NEMCI PRECRTALI ELEKTRIČNE AUTOMOBILE: Drastičan pad prodaje posle ukidanja subvencija

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 18:46

NEMCI PRECRTALI ELEKTRIČNE AUTOMOBILE: Drastičan pad prodaje posle ukidanja subvencija

Benzinci i dizelaši i dalje važan faktor.

Prema podacima nemačke saobraćajne službe Kraftfahrt-Bundesamt, u februaru 2024. godine u Nemačkoj je zabeleženo 217.388 novoregistrovanih putničkih automobila, što je povećanje od 5,4 odsto u odnosu na isti mesec 2023.

Udeo automobila na benzin iznosio je čak 35,5 odsto, što je povecćanje od 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Učešće dizel automobila u statistici registracije iznosilo je 19,4 odsto i povećano >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je za 9,7 odsto.

Međutim, udeo električnih vozila smanjen je za čak 15,4 odsto i iznosi svega 12,6 odsto. Hibridi i plug-in hibridi porasli su za 17,6 i 22,3 odsto, respektivno.

Prosečna emisija CO2 iz novoregistrovanih putničkih automobila pala je u februaru za 4,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine i iznosila je 125,6 g/km.

U Nemačkoj se očekivao veliki pad prodaje novih električnih automobila. Podsetimo, država je od početka ove godine ukinula subvencije za kupovinu električnih vozila, a po svemu sudeći proizvođači su rasprodali svoje zalihe od prošle godine koje su nudili uz velike popuste.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.