NAJVEĆI NEPRIJATELJ VLASNIKA DIZELAŠA: Kako radi plivajući zamajac?

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2023, 12:46

NAJVEĆI NEPRIJATELJ VLASNIKA DIZELAŠA: Kako radi plivajući zamajac?

Najomraženija reč među vozačima.

Plivajući zamajac je među vozačima toliko omražen, da se u oglasima za prodaju automobila često u opisu kao prednost stavlja „nema plivajući“. Stvar je u tome što njegova zamena može da bude vrlo skupa, a mnogima se pokvari relativno brzo nakon kupovine vozila.

Čemu služi?

Konstrukcija plivajućega zamajca sprečava dinamičke udare pri startovanju i smanjuje vibracije koje potiču od rada motora, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dolazi do nagle promene obrtaja radilice. Plivajući zamajac ima optimalni vek trajanja oko 150.000 km. Posle toliko pređenih kilometara karakteristike zamajca se promene i on više ne obavlja svoju funkciju u potpunosti – javljaju se vibracije pri startovanju i gašenju motora, vibracije u leru (posebno ako je lamela nova), vibracije pri polaganom startovanju vozila uz sporo puštanje pedale kvačila.

Dakle, suština plivajućeg zamajca (ili kako se još naziva zamajac podeljene mase) jeste da svojom konstrukcijom i delovanjem ujednači tj. uravnoteži rad motora, kako bi se u značajnoj meri smanjilo i opterećenje na menjač automobila.

Plivajući i fiksni zamajac

Razmatranje zamene plivajućeg zamajca fiksnim je često među vozačima. Fiksni zamajac je jednostavniji i jeftiniji. Instalacija fiksnog zamajca smanjuje troškove održavanja. Ali, pre zamene, razmotrite nekoliko faktora. Plivajući zamajac smanjuje vibracije i buku. Zamena može povećati vibracije, buku i smanjiti udobnost. Fiksni zamajac ima kraći radni vek od plivajućeg. Pre odluke, konsultujte stručnjake i razmotrite opciju.

Održavanje plivajućeg zamajca

Redovno održavajte vozilo i pratite preporuke proizvođača. Saveti za održavanje zamajca uključuju:

Kako prepoznati kvarove?

Simptomi kvarova plivajućeg zamajca zavise od istrošenosti, stanja komponenti i opruga. U suštini, na kvar plivajućeg zamajca mogu da ukažu: zveckanje, pojačane vibracije, lupanje dok je auto u leru, udari prilikom startovanja i gašenja motora, trzanje i lupanje prilikom kretanja ili jačeg dodavanja gasa… Zbog činjenice da je popravka i remont plivajućeg zamajca uglavnom ogromna investicija, trebalo bi posetititi nekoliko servisera, kako biste bili sigurni u dijagnozu i kako se ne bi desilo da plaćate nepotrebnu popravku.

Kod ovih modela automobila, preporučuje se redovno održavanje i pažljivo vozačko ponašanje kako bi se smanjila verovatnoća kvara plivajućeg zamajca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.