Mreža na raskrsnici peca vozače

Izvor: B92, 30.Nov.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mreža na raskrsnici "peca" vozače

Policija proteklih meseci "ulovila" 50 šofera u prekršaju "ne blokiraj raskrsnicu". Najproblematičniji Bulevar kralja Aleksandra i Beogradska, kao i Takovska i 27. marta



Bahati vozači nastavili su da blokiraju većinu centralnih gradskih raskrsnica i pored vidno obeležene zabrane. Posle skoro četiri meseca od uvođenja nove signalizacije "ne blokiraj raskrsnicu" u ovu mrežu "upecalo" se 50 vozača. Broj onih koji "ne vide" crvenu mrežu je mnogo veći. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prema podacima Sekretarijata za saobraćaj, svaki deseti vozač u gradu stane u raskrsnici obeleženoj ovom signalizacijom.

Raskrsnice obeležene crvenim linijama znače da vozilo, iako mu je to prvenstvom prolaza ili svetlosnim signalom dozvoljeno, ne sme da blokira druge učesnike u saobraćaju. U policiji kažu da će pojačati kontrolu, a "gledanja kroz prste" neće biti ni za koga.

- Napisano je 75 prekršajnih prijava za ulazak u raskrsnicu na crveno - kažu u MUP. - Svi oni su ometali i onemogućavali odvijanje saobraćaja, kako kolegama vozačima, tako i pešacima. Od osam obeleženih raskršća, najproblematičniji su uglovi Bulevara kralja Aleksandra i Beogradske i raskrsnica Takovske i 27. marta, navode u saobraćajnoj policiji.

Saobraćajni stručnjaci objašnjavaju da vozači moraju da procene da li će na vreme moći da izađu iz raskrsnice, u suprotnom, ne smeju da rizikujuju i blokiraju ostale automobile koji dolaze iz bočnog pravca, ili pešake na prelazu.

Zabrana blokade raskrsnice definisana je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. Međutim, beogradski vozači u velikom broju ne poštuju ovu zakonsku odredbu, a policija je često prinuđena da "zažmuri", jer bi legitimisanje i pisanje prekršajne prijave na većini lokacija izazvalo dodatno zagušenje, pa bahati vozači prolaze nekažnjeno.

U Sekretarijatu za saobraćaj objašnjavaju da im nije cilj kažnjavanje vozača, već žele da ih upozore da pažljivijom vožnjom mogu mnogo da utiču na bolju protočnost saobraćaja.

- Smatramo da će obeležavanje, odnosno, vizuelizacija dela raskrsnice u kojem je zabranjeno zaustavljanje, doprineti i većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju - dodaju u sekretarijatu. - Praksa je pokazala da je najproblematičnija raskrsnica kod Pravnog fakulteta, u kojoj vozači krše klasična saobraćajna pravila.

Kazna

Pored crvenog kvadrata na asfaltu, na raskrsnicama su postavljeni i saobraćajni znakovi sa natpisom "ne blokiraj raskrsnicu". Inače, član 49. Zakona o bezbednosti saobraćaja propisuje zabranu ulaska vozilom u raskrsnicu, ukoliko iz nje ne može bezbedno izaći, a kazna za ovaj prekršaj je 5.000 dinara.

Izvor - NovostiOnline

Raskrsnice: Prekršaji u mreži

Opasne raskrsnice u Beogradu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.