Može li se vući pokvareni električni automobil? VIDEO

Izvor: B92, 15.Apr.2023, 15:03

Može li se vući pokvareni električni automobil? VIDEO

I električni automobili se mogu pokvariti, a kad se pokvare, šlepanje nije opcija.

Naime, priroda električnog pogona je drugačija od benzinskog motora. Okretanje kotača znači proizvodnju električne energije, a kako mjenjač nema klasičan neutralni hod, postoje opasnosti od oštećivanja.

Ovu situaciju pojasnio je tehnički savjetnik u HAK-u, Marin Morava, koji je za HAK reviju pojasnio: "Električna energija stvara se tijekom vuče, pogonski sklop nije aktivan, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa može doći do pregrijavanja električnog pogona. Premda prijenosnik električnog automobila ima neutralni položaj, on je samo namijenjen otpuštanju kočnica, kako bi se automobil u slučaju kvara mogao pomaknuti nekoliko metara za prijevoz na kamionu pomoći na cesti.“

I to nije sve jer je velika vjerojatnost da pri vuči neće raditi servo mehanizam kočnica, a dodamo li tomu veliku masu električnog automobila, jasno je da će vozilo biti teško zaustaviti. Konačno, tu je i električni servo uređaj upravljača koji je bez struje neupravljiv.

Ako vozite električni automobil, u korisničkom automobila pronaći ćete sve informacije o postupcima pri kvaru automobila. Na vuču električnih automobila ne treba se oslanjati u slučaju nužde jer su mogući problemi mnogo veći od benefita, poručuju iz HAK Revije.

Postoji rješenje

U Velikoj Britaniji AA u standardnoj opremi za pomoć na cesti ima i poseban kotač. Razvili su ga samostalno, a radi se o kotaču koji je izveden tako da se vanjski dio vrti, dok je sredošnji dio fiksan. S takvim kotačima mogu se vući terenska vozila s 4x4 pogonom, ali i električni automobili.

Nadalje, postoje električni automobili s mjenjačima koji imaju "pravi“ prazni hod. Jedan od njih je Nissan Leaf, naglašava Green Car Reports.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.