Može da vas spasi: Šta se desi kad dvaput pritisnete ključ automobila?

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 09:15

Može da vas spasi: Šta se desi kad dvaput pritisnete ključ automobila?

Sistemi bez ključa, odnosno "pametni ključ", vrlo su česti u modernim automobilima. Dovoljno je da budete blizu sa ključem na daljinsko upravljanje i možete da otključate i pokrenete automobil, ali to sa sobom onsi određene rizike.

Nemački ADAC je testovima potvrdio da se većina vozila sa radio sistemima kao što su Keyless, Keyless Go ili Keyless Entry i danas mogu lako ukrasti. Proverite ovde da li vaši automobili spadaju u tu grupu.

Posebno su pogođeni vlasnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobila koji svoja vozila parkiraju ispred kuće, jer lopovi pokušavaju da produže radio signal ključa koji se nalazi negde u kući i tako otvore automobil, a zatim ga pokrenu pritiskom na dugme start/stop. Međutim, postoje različiti načini na koje se možete zaštititi.

Kada su u pitanju ključevi, postoje dve opcije sa kojima možete početi:

* UWB tehnologija: Ako se za radio ključ koriste UWB čipovi (Ultra Wide Band), može se izmeriti vrijeme prenosa signala i tako odrediti udaljenost ključa od automobila. Ako postane jasno da je ključ predaleko, na primer sa produženim radio signalom, tada se automobil ne može otvoriti i pokrenuti. Poslednjih godina sve više modela koristi ovu tehnologiju - tu spadaju Audi, BMW, Jaguar, Kia i VW.

* Senzori pokreta: Nisu baš sigurni kao UWB, ali senzori pokreta u ključu takođe su opcija. Ako se ključ ne pomeri nekoliko minuta, tehnologija bez ključa se isključuje, i ponovo se aktivira samo kad senzori ponovo otkriju kretanje, recimo kad vozač posegne za ključem. Problem je u tome što uvek morate da čekate nekoliko minuta dok se funkcija "bez ključa" ne isključi.

Ono što mnogi vlasnici vozila ne znaju, jeste da je ponekad vrlo jednostavno isključiti funkciju "bez ključa". Na primer, u Mercedesu je dovoljan dvostruki klik na dugme za zaključavanje na ključu da se Keyless Go deaktivira. Ako pritisnete bilo koje dugme, funkcija se može vratiti.

Toyota i Mazda takođe nude slične funkcije. Problem je što ne postoji opšti standard koji bi funkcionisao za sve modele ili proizvođače, pa je najbolje da proverite u priručniku ili pitate prodavca da li je moguće upravljati ulaskom "bez ključa" pomoću ključa ili nekog drugog podešavanja.

Alternativa: Za mnoga vozila koja korisniku ne daju mogućnost da sam isključi Keyless, to se može učiniti u radionici. Nedostatak je, međutim, što je tada funkcija trajno onemogućena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.