Menja se Zakon o bezbednosti saobraćaja – šta je novo

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 11:33

Menja se Zakon o bezbednosti saobraćaja – šta je novo

Automobili bez vozača, bolji pružni prelazi, veće kazne za kamione koji eskiviraju auto-puteve...

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim se, kako se navodi u saopštenju "štite ekonomski interesi zemlje i doprinosi boljoj bezbednosti saobraćaja."

Izmenjenim zakonskim predlogom se, između ostalog, omogućava pravni okvir za testiranja autonomnih vozila na putevima, po čemu će, kažu u Vladi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija biti jedan od lidera u Evropi, rešava pitanje deficita profesionalnih vozača s obzirom na to da se veliki broj mlađih vozača opredelio za rad u drugim državama, otklanjaju prepreke za prepravke upotrebljavanih motornih vozila, kada se prilikom njihovog uvoza utvrdi da nisu u potpunosti usaglašena sa jednoobraznim tehničkim uslovima, piše eKapija.

Takođe, izmenama su obuhvaćene i odredbe o prelazu puta preko pruge, gde se, po ugledu na razvijene evropske zemlje, uvode dvobojni semafori koji su se pokazali kao efikasnije rešenje. U skladu sa tim je uvođenje novog signalnog pojma kojim se učesnik u drumskom saobraćaju informiše o tome da je uređaj na putnom/pružnom prelazu u kvaru i da je zato potrebna povećana opreznost.

Ovim izmenama Zakona pojašnjava se i pojednostavljuje postupak utvrđivanja vozila od istorijskog značaja (oldtajmera) i uspostavlja osnova za razvijanje tehnologije autonomnih vozila, a istovremeno se omogućava i sprovođenje Programa ePapir.

Kada je reč o kaznenim odredbama, pooštravaju se kazne za nepoštovanje znaka "obavezan smer" za teretna vozila koja u tranzitu kroz Srbiju izbegavaju korišćenje auto-puta zbog naplate putarine, čime značajno štete putevima nižeg reda i ujedno ugrožavaju bezbednost saobraćaja na tim deonicama.

Putarina za celu deonicu autoputa Subotica-Beograd-Preševo iznosi 14.470 dinara, a predložena najviša kazna je 50.000, odnosno 25.000 dinara, ukoliko se plati u roku od osam dana od dana prijema kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.