Mahindra ulazi u posao sa Saabom

Izvor: Nacionalna klasa, 03.Dec.2014, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mahindra ulazi u posao sa Saabom

Indijski proizvođač automobila Mahindra & Mahindra pristao je da kupi većinski udeo u kompaniji National Electric Vehicle Sweden (NEVS), investicionoj grupaciji koja je otkupila imovinu Saaba pre dve godine, preneo je veb sajt posvećen preduzeću iz Švedske.

Administrator NEVS-a Lars Erik Gustafson (Lars Eric Gustafsson) saopštio je da je jedan azijski proizvođač automobila pristao da kupi većinski udeo u NEVS-u, ali za sada nije identifikovao tu kompaniju.

Vebsajt >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << SaabsUnited navodi da su NEVS i Mahindra potpisali sporazum po kojem će indijska kompanija postati većinski vlasnik NEVS-a. Sporazum će biti tajan dok ne bude potpuno dovršen.

Gustafson je rekao da je jedan azijski proizvođač pristao 30. novembra na ovaj sporazum, kao i da finansira operativne troškove kompanije dok sporazum ne bude kompletiran početkom sledeće godine. On je takođe rekao da NEVS pregovara sa još jednim azijskim proizvođačem o osnivanju zajedničkog preduzeća za razvoj novih vozila.

NEVS, kinesko-japanska investiciona grupa na čijem je čelu firma National Modern Energy Holdings, koja se bavi gradnjom elektrana, u avgustu je zatražila zaštitu od poverilaca, dok pokušava da ispuni cilj i do 2016. godine prozvede 116.000 automobila. To bi bilo blizu vrhunca godišnje proizvodnje Saaba od 133.000 automobila 2006. godine.

Potencijalni većinski akcionar ponudio je da plaća 5 miliona EUR mesečno za pokrivanje operativnih troškova dok sporazum ne bude finalizovan, objavio je NEVS. Najavljeno je da će dokument biti dovršen u februaru.

Saab je prethodno od 2000. godine bio u vlasništvu američkog General Motorsa, koji ga je 2010. godine prodao holandskom proizvođaču sportskih automobila Spyker NV. Ova kompanija nije uspela da obnovi automobilsku marku Saab, koja se odvojila od vazduhoplovnog odelenja Saab AB 1990. godine.

Gustafson je rekao da će većinski vlasnik pregovarati sa Saabom AB o upotrebi imena i logoa Saab za automobile.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.