Izvor: Nezavisne Novine, 06.Avg.2017, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mada ostaje vjerna klasičnim motorima

U Mazdi vjeruju u budućnost motora s unutrašnjim sagorijevanjem i smatraju kako će imati presudnu važnost i u budućnosti.

Potpredsjednik Mazde za SAD, Robert Dejvis, izazvao je velik interes svojim predavanjem na seminaru, na kojem je direktno o napao proizvođače električnih vozila, ali i optužio vlast za povlašten tretman električnih vozila.

"Ukinite državne povlastice od 7.500 dolara i stavite izvan snage obvezu da moramo imati određeni udio ZEV vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u gami. Neka vlast zadrži novac i pusti industriju da nađe optimalno rješenje za čisti vazduh. Samo odlučite je li to CO2 emisija, potrošnja ili nešto treće, a nemojte favorizirati tip pogona i određenu tehnologiju", izjavio je Dejvis.

U Mazdi smatraju kako je povlašten tretman električnih vozila krivi put i kako se zagađenje samo prebacuje. Posebno se dotiči problematike Li-Ion baterija i njihovog uticaja na okolinu. Pritom smatraju kako motori s unutrašnjim sagorijevanjemmoraju ostati potpora novim tehnologijama.

Ovakav stav Mazde ne treba čuditi. Japanska kompanija posljednjih godina uložila je ogromna sredstva u razvoj linije Skyactiv štedljivih motora koji nude izuzetne performanse. Evidentno je da u Mazdi nemaju kapaciteta za ubrzani razvoj električnih pogona, pa već sada gube korak s rivalima. Pritom im se mora čestitati na fer stavu jer nisu spremni lansirati jedan model kako bi zadovoljili zakonsku regulativu, a ne mariti za ostatak game.

 Govoreći o superštedljivim modelima na kojima proizvođači skupljaju poene, ali i gube novac, Dejvis je jasno aludirao na Fiat i njegov 500e.

"Svi udišemo isti vazduh, pa ima smisla da svaki auto bude što efikasniji. Napraviti nekoliko super efikasnih modela kako bi uzdrmali druge nema smisla za nas. Mi ne radimo tako", zaključio je Dejvis.

(index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

U Mazdi ostaju verni klasičnim motorima: "I električna vozila zagađuju"

Izvor: AutoBlog, 07.Avg.2017, 00:28

U Mazdi veruju u budućnost motora s unutrašnjim sagorevanjem i smatraju da će imati presudnu važnost i u budućnosti.  Potpredsednik Mazde za SAD, Robert Davis, izazvao je velik interes svojim predavanjem na seminaru, na kojem je direktno napao proizvođače električnih vozila, ali i optužio...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.