Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2023, 21:48

MOŽETE I SAMI: Uradite mali servis u svom dvorištu i UŠTEDITE NOVAC

Veoma je lako.

Posmatrajte vaše vozilo kao svoje telo. Kao što idete na redovne sistematske preglede radi prepoznavanja "falinki" u vašem telu i obavljate prevenciju radi zaštite od potencijalih tegoba, isto to morate raditi i sa vašim vozilom. U ovom slučaju, sistematski pregled će biti mali servis, dok će ulogu doktora preuzeti automehaničar ili vi sami.

Mali servis predstavlja redovno održavanje svakog vozila i ukoliko se pitate na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koliko se radi mali servis odgovor je vrlo jasan - jednom godišnje ili na svakih pređenih 10 hiljada kilometara neophodno je prekontrolisati i "osvežiti" svoje vozilo.

Mali servis podrazumeva zamenu motornog ulja i svih filtera u automobilu (filter vazduha, filter goriva) kako bi se sačuvale sve optimalne performanse vozila. Pored toga potrebno je zameniti i svećice, grejače, tečnost za kočnice, rashladne tečnosti, remenje.

Automobili predstavljaju mnogo više od samog predmeta na četiri točka koji su tu da samo posluže svrsi, oni su deo svakodnevice svakog vozača s obzirom na to da su tu kada treba otići na posao, kada treba odvesti decu u školu, otići po namirnice ili otputovati negde. Zato je veoma važno redovno kontrolisati i održavati svoj automobil, kako biste imali garanciju da vas neće iznenada izdati.

Kako se menja ulje:

Filter vazduha – zamena

Iako proizvođači obično predviđaju zamenu filtera vazduha pri svakom drugom malom servisu, mnogi preporučuju da se ovaj filter ipak zameni na svakom malom servisu. Ne zaboravite da se u njemu skupljaju sve nečistoće koje bi inače završile u cilindrima motora.

Cena filtera vazduha je tolika da bi ga, po našem mišljenju, trebalo zameniti jednom godišnje, tj. pri svakom malom servisu. Naravno, nisu svi filteri istog kvaliteta, što je još jedan razlog da se ne rizikuje ako koristite jeftinije/nekvalitetnije filtere, mada ona izreka "ako ne znaš šta je dobro, kupi ono što je skupo" odavno ne važi.

Vozači često izvade filter, procene da nije mnogo prljav, "izduvaju" ga kompresorom ili usisivačem i vrate. Pritom zaboravljaju na sitne čestice koje ne mogu ni da se vide golim okom i tako zbog male uštede čine sebi medveđu uslugu.

Filter vazduha se menja vrlo jednostavno – skine se poklopac kućišta, izvadi stari, ubaci novi filter i vrati poklopac. Ipak, treba biti pažljiv da se kućište dobro zatvori. Ako niste sigurni kako se to radi, nađite proceduru u uputstvu za automobil.

Filter kabine (filter klime, polen filter...) - zamena

Potražite u uputstvu za svoj automobil gde se nalazi ovaj filter – poznat kao filter kabine, filter klime ili polen filter. Izvadite stari filter, očistite kućište, stavite novi filter.

Interval zamene filtera vazduha proizvođači obično preporučuju na svake dve godine. Međutim, napominju da ako je vazduh jako zagađen, ukoliko se auto vozi u uslovima sa mnogo prašine, peska ili polena, treba ga zameniti svake godine ili prema proceni samog vlasnika ili servisera u zavisnosti od uslova vožnje.

Stoga nađite ovaj podatak u uputstvu za korišćenje vašeg automobila i procenite kakvi su uslovi u kojima vozite. Preporučuje se da se filter kabine menja svake godine, ali to je na vama da odlučite.

Filter goriva

Savremeni automobili imaju sve osetljivije dizne i druge komponente, čija popravka ili zamena može da bude ekstremno skupa. Zato je pravovremena zamena filtera goriva vrlo pametna investicija.

Međutim, kada su u pitanju benzinci, intervali zamene filtera obično su veoma dugi - i preko 100.000 kilometara. A neki uopšte nemaju klasičan filter, već se on nalazi u samom rezervoaru kod pumpe za gorivo, pri čemu proizvođač nije ni predvideo zamenu.

Dakle, ako imate benzinca, pročitajte šta piše u uputstvu za automobil, a nije na odmet ni da se konsultujete se sa nekim proverenim majstorom ili drugim vlasnicima istog modela.

Kod dizelaša je situacija znatno drugačija – na primer, jedan proizvođač kaže da filter goriva treba menjati na svake 4 godine ili 60.000 km, ali ga na svake 2 godine ili 30.000 km treba proveravati i po potrebi menjati.

Samostalna zamena filtera, bez obzira da li je reč o dizelašu ili benzincu, može da bude problematična iz više razloga, pa nemamo nameru da ulazimo u tu temu. Savetujemo da to ipak prepustite servisu. Naravno, ukoliko ste sigurni da znate šta radite i poznajete problematiku, samo napred!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.