MOTORNO ULJE: Kakva je njegova uloga i  koliko je BITNO za rad vašeg AUTOMOBILA? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2023, 15:12

MOTORNO ULJE: Kakva je njegova uloga i koliko je BITNO za rad vašeg AUTOMOBILA? (VIDEO)

Da li znate koji je njegov značaj za vašeg četrvotočkaša?

Većina vlasnika automobila, čak i onih koji nisu entuzijasti, znaju da motorno ulje podmazuje komponente motora.

Dakle, kada proverite nivo ulja i otkrijete da je nizak (ili vidite lampicu upozorenja koja to ukazuje), postoje samo dva moguća objašnjenja za ovo. Prvi je da postoji curenje ulja. Obično se to može zaključiti samo ako pogledate ispod svog parkiranog vozila.Ako ne nađete dokaze da ulje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << curi, onda je jedino drugo objašnjenje da ga vaš automobil sagoreva.

Najčešći uzrok visokog motora je potrošnja ulja, kada se istroše klipni prstenovi. Klipni prstenovi su napravljeni od specijalnih legura. Oni funkcionišu kao zaptivke između komore za sagorevanje i kartera motora. Klipni prstenovi su dizajnirani za veoma čvrsto prijanjanje i čak prihvataju toplotnu ekspanziju. Tako su u stanju da spreče da motorno ulje duž zidova cilindara prodre u komoru za sagorevanje. Tokom nekoliko hiljada kilometara, klipovi i zidovi cilindara će doživeti habanje, ugrožavajući zaptivku. Tada počinje curenje ulja.

Biće primetno povećanje potrošnje ulja i na kraju, plavičasto-sivi dim koji izbacuje izduvnu cev. Ovo poslednje je najočigledniji znak da automobil gori naftu. Korišćenje visokokvalitetnog motornog ulja produžiće život klipnih prstenova i odložiti početak habanja zidova cilindara. Zbog toga je redovno i blagovremeno servisiranje tako ključno. Međutim, tokom vremena, habanje će se i dalje pojaviti.

Ako nastavite da vozite automobil sa istrošenim klipnim prstenovima, ukupne performanse vozila će se pogoršati. A motorno ulje – koje je takođe formulisano da održava motor čistim – će postati kontaminirano. Zapamtite, klipni prstenovi deluju kao prepreka. Jednom istrošene, ne samo da puštaju ulje u komoru za sagorevanje, već i dozvoljavaju česticama izduvnih gasova (i drugim stvarima) da kontaminiraju motorno ulje. Ovo dodatno pogoršava habanje motora – ne samo cilindara već i drugih delova kao što su ležajevi radilice.

Zamena klipnih prstenova je jedini lek. Ne verujte nikome ko kaže da ima „posebnu formulu“ koja će „podmladiti“ klipne prstenove.  Aditivi nisu ništa drugo do privremeno olakšanje. Neki mogu čak uzrokovati dalje oštećenje motora na duži rok.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.