MOTOR DIŽE TEMPERATURU? Šta činiti i kakve su POSLEDICE? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 09:22

MOTOR DIŽE TEMPERATURU? Šta činiti i kakve su POSLEDICE? (VIDEO)

Ne bi trebalo da nastavite da vozite ukoliko vidite da se pokazatelj temperature pomera prema kritičnoj tački.

Merač temperature u automobilu retko koleba sa godinama. Zbog toga je fluktuirajući merač razlog za zabrinutost, jer ukazuje na moguće greške negde drugde.

Jedna od prvih sumnji je neispravan termostat, komponenta koja je jeftina i lako se zamenjuje. Međutim, drugi uzroci fluktuacije merača temperature mogu biti, neispravan ventilator hladnjaka, nedovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nivo rashladne tečnosti i zaptivka glave cilindra koja curi. Neispravan ventilator hladnjaka će biti nepravilan. Nepravilna brzina ventilatora je i vizuelno i zvučno uočljiva i znak je da je elektromotor pri kraju svog životnog veka i da ga treba zameniti. U skoro svakom automobilu napravljenom posle 1980-ih, sistem hlađenja je tipa zatvorenog kruga sa ekspanzionim rezervoarom koji ima jasno vidljivu oznaku nivoa rashladne tečnosti.

Važno je povremeno vizuelno proveravati ovaj nivo jer je svaki pad siguran znak curenja negde u sistemu. Čak i najmanje curenje mora biti otklonjeno bez odlaganja. Ako se motor pregreje, njegova zaptivka glave cilindra će biti prva stvar koja će se oštetiti. Kada se to dogodi, rashladna tečnost će prodreti u prolaze za ulje, kontaminirajući motorno ulje. Dobijena smeša više nije u stanju da podmazuje kritične delove u motoru i oštećenja mogu biti trajna. Obično bi jednostavan test pritiska koji većina radionica može da izvrši mogao da identifikuje curenje sistema.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.