MORATE DA ZNATE: U kojim slučajevima imate PRAVO NA ODŠTETU kad vozač autobusa naglo zakoči?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Avg.2023, 12:41

MORATE DA ZNATE: U kojim slučajevima imate PRAVO NA ODŠTETU kad vozač autobusa naglo zakoči?

Snimak sa kamera u prevozu ili sa privatnog objekta može da bude validan dokaz na sudu.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da prema Zakonu o obaveznom osiguranju i saobraćaju, svaki putnik u javnom prevozu mora da bude osiguran – u autobusima, vozovima, avionima, putničim brodovima.

- Putnik ima prava da potražuje u slučaju nastanka invaliditeta ili sprečenosti za rad. Ako je došlo do smrtnog ishoda, porodica ima pravo da traži naknadu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za njenog člana - objašnjava Okanović u razgovoru za "Beogradsku hroniku".

Prema njegovim rečima, svaki putnik ima pravo da zahteva od onog ko je izazvao saobraćajnu nezgodu naknadu štete za pretrpljene bolove, strah, takozvano umanjenje životne aktivnosti.

- Putnik ima pravo na naknadu štete ne samo ako je u vozilu javnog prevoza, već i kada mu prilazi i napušta ga - ističe Okanović.

Takođe navodi i da putnik ima pravo da zahteva nakanadu štete zbog lakših ili težih povreda, pa i oštećenja stvari kad vozač javnog prevoza naglo zakoči.

Ističe i da snimak sa kamera u prevozu ili sa privatnog objekta može da bude validan dokaz na sudu i za utvrđivanje krivice u slučaju nezgoda, ali da je važno da se na njemu jasno vidi sporna situacija, ističući da je u praksi bilo sličnih situacija.

- Autobus "Niš ekspresa" je pre nekoliko godina započeo prelazak pružnog prelaza, koji nije bio obezbeđen branicima. Došlo je do naletanja voza na autobus i poginulo je osam putnika. Prema dostupnim snimcima sa nadzornih kamera, vozač autobusa nije pogledao ni levo, niti desno da li nailazi voz prilikom prelaska - navodi Damir Okanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.