MIT ILI ISTINA: Da li su žene GORI vozači od muškaraca?

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 20:43

MIT ILI ISTINA: Da li su žene GORI vozači od muškaraca?

Donekle i istina.

Polemika da li su i zašto žene lošiji vozači traje godinama, a istraživanja na tu temu svakog dana je sve više. Naučnici tvrde da je sve stvar konstitucije mozga. Naime, žene imaju slabiju aktivnost u delu mozga "zaduženom" za sposobnost orijentacije u prostoru, pa otuda i problemi sa vožnjom.

Tim nemačkih naučnika, sa druge strane, utvrdio je da sposobnost vožnje nije određena polom, ali da je ženama potrebno više vremena da bi se uparkirale >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i da je tu jedina razlika u odnosu na muškarce. Razlog je ponovo u mozgu, a muški brže procenjuje promenu brzine i poziciju automobila.

Međutim, studija je pokazala da, bez obzira na to što se sporije parkiraju, žene to rade preciznije i sigurnije. Muškarci jesu brži, precizniji su i u vožnji u rikverc, ali žene brže i lakše savladavaju ono što im instruktor u auto-školi govori, dok muškarci uglavnom vožnju uče od očeva, starije braće, prijatelja. Kada pogrešno nauče, teže im je da to isprave.

Muškarci su brži, spretniji, ali i nervozniji i teže primećuju slobodno parking mesto, jer ženski mozak bolje registruje detalje.

Podaci i istraživanja pokazuju i da je, kada su dve žene za volanom, šansa da se sudare veća, dok je u slučaju dva muškarca smanjena za čak 35%. Ipak, muškarci prave teže saobraćajne nesreće i češće se u njima povređuju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.