MIT ILI ISTINA: Amerikanci kažu da su MALI automobili najnesigurniji

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2023, 15:37

MIT ILI ISTINA: Amerikanci kažu da su MALI automobili najnesigurniji

Veće je bolje.

Sećate li se onih reklama od pre par decenija kada nas je Smart ubeđivao da su njegovi mali automobili jednako bezbedni kao i veliki terenci? Ispostaviće se da je veličina jako bitna kada je reč o sudarima, pošto je američka administracija za bezbednost na putevima IIHS upravo objavila listu četvorotočkaša u kojima su Jenkiji najviše stradali.

Oni kažu da su ispitali veliki broj slučajeva u periodu od 2018. do 2021. godine i da listu predvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << model Mitsubishi Mirage, ili kako je u ostatku sveta poznat pod imenom Space Star.

Maleni japanski heč košta tek 17.650 američkih dolara, što ga čini jednim od najjeftinijih novih automobila "preko bare", ali predvodi listu sa 205 smrtnih slučajeva na milion registrovanih vozila. Prati ga njegovo limuzinsko izdanje pod sa značkom G4 sa 183 smrtna slučaja. Nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što se javio i Mitsubishi i rekao je kako Mirage i G4 zadovoljavaju sve propisane zakone na račun bezbednosti, a neke od njih i nadmašuju. Čelnici japansko giganta dodaju da oba modela pružaju automatsko kočenje u dramatičnim okolnostima i upozorenja o pešacima kao deo standardne opreme, čime se ne mogu pohvaliti ni značajno veći i skuplji automobili.

Bronzana medalja je pripala modelu po imenu Dodge Challenger i on je tu dospeo sa 154 smrtna slučaja. Čuveni "muscle car" je izuzetno popularan među mlađarijom zahvaljujući kombinaciji visoke snage i pristupačne cene, pa kada dodamo neiskustvo mladih vozača, nije teško zaključiti zašto je tako visoko plasiran na listi. Ni ostali predstavnici takozvane "muscle" kategorije nisu prošli mnogo bolje pošto u "top 10" možemo da vidimo i Ford Mustang, Chevrolet Camaro i Dodge Charger.

Ali, ispred njih su bolje plasirana još dva mala automobila, i to Hyuindai Accent (152 smrtna slučaja) na četvrtoj poziciji, odnosno Chevrolet Spark (151) na petom mestu).

Ako bismo pak pravili listu vozila u kojima se dogodilo najviše smrtnih slučajeva, bez većih iznenađenja dominiraju veliki pikap kamioneti. Predvodi ih Ram 3500, a vlasnici ovog modela su takođe najveće pijanice u Americi, pošto statistika pokazuje da jedan od 22 vlasnika Rama ima kriminalni dosije za vožnju u pijanom stanju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.