Litijumske baterije nikad traženije

Izvor: B92, 12.Okt.2022, 11:28

Litijumske baterije nikad traženije

Baterije za električna vozila i one koje će se koristiti za stabilizaciju potražnje za energijom će ušesterostručiti potražnju za litijumom u sledećih 10 godina, a situacija će se pogoršati s dolaskom tehnologije čvrstog elektrolita, koja takođe koristi litijum.

Uz elektrifikaciju saobračaja, sledećih nekoliko godina tehnologije proizvodnje baterija biće ključne za industriju. Izveštaj kompanije Benchmark Minerals predviđa da će se globalna potražnja za litijumskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << baterijama povećati šest puta u sledećih 10 godina te da će porasti za 22% kada stignu baterije s čvrstim elektrolitima. Mnogo je potencijalnih alternativa litijumskim baterijama, ali za sada, to ostaje najbolja komercijalno dostupna opcija i nejasno je kada će je i koja tehnologija zameniti, piše Revija HAK.

Izveštaj Benchmark Mineralsa jasno najavljuje koliko litijuma će nam biti potrebno u budućnosti. Čak i uz visoki procenat koji dolazi od recikliranja sirovina, izveštaj sugeriše da će nam do 2035. biti potrebno oko 336 novih rudnika srednje veličine da bismo zadovoljili potražnju.

Potrebe za novim sirovinama do 2035. godine:

– 59 novih rudnika litijuma koji prosečno proizvode 45.000 tona

– 38 novih rudnika kobalta koji proizvode 5000 tona

-72 nova rudnika nikla koji proizvode oko 42.500 tona

– 97 novih rudnika grafita u prirodnim pahuljicama koji proizvode oko 56.000 tona

– 54 nova rudnika sintetičkog grafita koji proizvode prosečno 57.000 tona

Konkretno, što se tiče litijuma, predviđa se kratkoročni višak, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, ali do 2030. postojeći rudnici i projekti u izgradnji će moći da proizvedu samo oko polovinu potrebne potražnje. Rudnicima litijuma koji su počeli s radom između 2010. i 2019. trebalo je prosečno 16,5 godina da se razviju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.