Litijum poskupeo šest puta, pristupačna elektromobilnost više nije realna

Izvor: AutoBlog, 06.Maj.2022, 19:26

Litijum poskupeo šest puta, pristupačna elektromobilnost više nije realna

Globalna nestašica ključnih komponenti baterija podigla je cene na rekordne nivoe, a od prošle godine cene litijuma su skočile za više od 700%, nikla za 250% a kobalta i mangana za 100%, pa se postavlja pitanja šta to znači za ubrzanu tranziciju ka električnim automobilima? Osim toga, dobro je poznato da Srbija ima možda i najveće rezerve litijuma u Evropi, a kako raste cena litijuma tako će rasti i pritisak na našu zemlju da što pre počnemo sa iskopavanjem. Elon Musk, izvršni direktor Tesle je nedavno preporučio svima koji žele da se brzo obogate način na koji to najlakše mogu da urade – iskopavanje litijuma. Prema ekscentričnom milijarderu, marže na litijum su sada iste kao i kod proizvodnje softvera, jer su cene na...

Nastavak na AutoBlog...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cena litijuma "eksplodirala" – šta će biti sa električnim automobilima?

Izvor: B92, 07.Maj.2022, 09:22

Globalna nestašica ključnih komponenti baterija podigla je cene na rekordne nivoe, a od prošle godine cene litijuma su skočile za više od 700%, nikla za 250% a kobalta i mangana za 100%, pa se postavlja pitanja šta to znači za ubrzanu tranziciju ka električnim automobilima?

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoBlog. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoBlog. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.