Kraljevi izdržljivosti

Izvor: Autoportal.rs, 11.Jan.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevi izdržljivosti

Izdržljivost, svaki proizvođač automobila bi voleo da ima primerak koji krasi ova osobina. Nemački primerci su sigurno najpoznatiji po tome ali na prvom mestu je ipak jedno drugo ime.

Svetski rekord kada je u pitanju pređena kilometraža koju je jedan automobil uspeo da "izgura" iznosi 4.8 miliona kilometara. U pitanju je Volvo "P1800" iz 1966. vlasnika Iva Gordona.

Bivši dugogodišnji rekorder bio je Gregoris Sahinidis, taksista iz Grčke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << koji je u svom Mercedesu "240D" prešao 4.6 miliona kilometara. Od 2004. ovaj primerak nalazi se u "Mercedes" muzeju u Štutgartu.

Rekorder po pitanju brzine kojom je pređena ogromna kilometraža sigurno je Brend Te Vinkel koji je u svom Lexus-u "LS400" za samo 13 meseci prešao 850 000 kilometara a da pritom nije imao nikakve velike kvarove.

Jedan od automobila od kojih se možda ne očekuje da budu tako izdržljivi jeste "Smart". Primerak koji je služio kao vozilo u kurirskoj službi prešao je 546 000 kilometara.

I automobili na električni pogon imaju svog aduta. Postavio ga je jedan Nemac, Hans Jorg, koji je u Tesla modelu "Roadster" prešao 400 000 kilometara. Obzirom da je maksimalni domet na jedno punjenje ovog Tesla automobila 300 kilometara treba pohvaliti vlasnika na upornosti i strpljenju.

Nastavak na Autoportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.