Koliko kilograma litijuma, nikla i koblata ide u jednu bateriju za električni automobil?

Izvor: AutoBlog, 12.Mar.2024, 16:05

Koliko kilograma litijuma, nikla i koblata ide u jednu bateriju za električni automobil?

Koliko god neki proizvođači pokušavali da pronađu alternetivu za skupe i (relativno) retke materijale u baterijama, oni još dominiraju. U sledećih nekoliko godina sigurno ćemo biti svedoci važnim tehnološkim iskoracima i smanjenju tih sirovina u baterijama, ali do tada proizvođači zavise od njih. Zbog toga su baterije skupe, a za sada i upitnih ekoloških blagodeti jer se do sirovina dolazi neekološkim metodama, a i sama hemija baterija nije najzdravija za okolinu, što će biti problem pri njihovom odlaganju. Prosečna litijum-jonska baterija sadrži oko 28,9 kilograma nikla, 7,7 kg kobalta i 5,9 kg litijuma. Ako se ne recikliraju, ovi metali idu u otpad. Tu je još i oko 80 kg bakra te oko 30 kg grafita za ukupnu masu od nekih...

Nastavak na AutoBlog...






Povezane vesti

Znate li koliko litijuma, nikla i kobalta ide u jednu bateriju za EV?

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Mar.2024, 16:00

Koliko god neki proizvođači pokušavali da pronađu alternative za skupe i (relativno) rijetke materijale u baterijama, one i dalje dominiraju u njihovoj proizvodnji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoBlog. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoBlog. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.