Kolike su kazne za korišćenje mobilnog u vožnji: I pešaci mogu biti u prekršaju

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 15:23

Kolike su kazne za korišćenje mobilnog u vožnji: I pešaci mogu biti u prekršaju

Korišćenje mobilnih telefona u saobraćaju jedan je od faktora koji dovode do saobraćajnih nesreća, kažu u MUP-u.

Od 1. januara do 30. novembra ove godine otkriveno je 47.162 prekršaja korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje, a u istom periodu sankcionisano je 3.625 pešaka zbog korišćenja mobilnog telefona prilikom prelaska ulice.

U MUP-u Srbije kažu da je korišćenje mobilnih telefona u saobraćaju jedan je od faktora koji dovode do saobraćajnih nezgoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi N1.

Kad je reč o vozačima, u 13 slučajeva za 11 meseci ove godine i u 15 slučajeva u istom periodu prošle godine, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje bilo je uticajni faktor za nastanak saobraćajne nezgode.

Kada je reč o pešacima glavni razlozi su neoprezno stupanje na kolovoz pešaka, a da se prethodno nije uverio da to može bezbedno da uradi i nemarno, bezobzirno, užurbano ili nepromišljeno ponašanje pešaka.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5 odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od 4 do 15 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.

Podsećamo, vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje. Kazna za vozača koji je uhvaćen sa mobilnim telefonom u toku vožnje iznosi 10.000 dinara.

Ipak, ukoliko plate u roku od osam dana, kazna će biti 50 odsto manja.

Kazna za pešake koji koriste mobilni telefon na pešačkom prelazu je 3.000 dinara. Za prelazak ulice sa slušalicama u oba uha na pešačkom prelazu kazna iznosi 3.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.