Ko su Kinezi koji su prestigli Teslu po prodaji vozila

Izvor: B92, 09.Jul.2022, 13:44

Ko su Kinezi koji su prestigli Teslu po prodaji vozila

Kineski proizvođač zabeležio je rast prodaje od čak 314 odsto u poslednjih godinu dana.

Kineski BYD Motor u svom izveštaju za hongkonšku berzu objavio je podatak da je u prvoj polovini godine prodao 641.350 svojih električnih vozila. To znači da je kineski proizvođač preskočio Teslu koja je u istom periodu ove godine prodala 564.743 vozila, što je objavljeno 2. jula.

Bez obzira što su problemi koji su zatekli Teslu privremenim zatvaranjem fabrike u Šangaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog kovida i što je to umanjilo proizvodnju u drugom kvartalu, BYD Motor beleži ubrzani rast. Kinezi su zabeležili rast prodaje od 314 odsto u poslednjih godinu dana.

Osnovan 1995. godine, BYD je počeo kao proizvođač baterija i ušao u automobilski biznis 2003. godine, akvizicijom Qinchuan Automobile Company godinu dana ranije, piše Bontet.com.

Kompanija je "pod kapom" političke volje Pekinga koji hoće da podstakne potrošače da pojedinačno smanje svoje emisije CO2. A u njihovu korist je činjenica je i da je jedan od investitora čuveni Voren Bafet.

Ali ono što je interesantno je da je BYD Motor u glavi Ilona Maska, osnivača Tesle, već više od deset godina. Kada su ga pitali za kineskog proizvođača 2011. godine uz smeh je odgovorio: “Da li ste vi videli taj automobil?"

Sada je situacija potpuno drugačija. Čak smešna. Nedavno je viša potpredsednica kompanije Lian Jubo rekla za kinesku državnu CGTN, da BYD Motor uskoro postaje Teslin snabdevač baterijama. Kompanija Tesla ovu informaciju nije htela da komentariše.

Kada su velike kompanije u Kini u pitanju, nijedna ne može da iza sebe ima i veliki skandal.

Kako je pisao Bloomberg, vlasti u Hunanu, planinskoj provinciji na jugu Kine, pokrenule su istragu o zagađenju protiv fabrike BYD Motor nakon što su se stanovnici žalili na povraćanje i otežano disanje.

Stanovnici takođe kažu da je jedna od BYD-ovih fabrika u regionu izazvala krvarenje iz nosa kod stotina dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.