Kinezi prodaju nov EV za siću: Zapad je osuđen na propast

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 17:39

Kinezi prodaju nov EV za siću: "Zapad je osuđen na propast"

Električna vozila možda imaju svoje prednosti, ali cena je i dalje najveća boljka.

Zapadni proizvođači planiraju ovo da promene u doglednoj budućnosti, ali jedan kineski brend već preduzima takve mere da svi njihovi planovi padaju u vodu.

Kineska marka BYD povukla je novi potez u "ratu sniženjima", i smanjila je cenu svog modela BYD Seagull za 5%, pa tako sada košta svega 9.700 dolara. Ovo se odnosi samo na kinesko tržište, ali dovoljno govori o njihovoj strategiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i možemo slično očekivati na Zapadu.

Sa druge strane, zapadni brendovi su još miljama daleko od ovakvog načina poslovanja - uzmimo za primer Citroen e-C3 koji košta oko 22.000, kao i VW koji je za ID.2 odredio cenu od oko 26.000 dolara. Zbog ovoga, specijalizovani sajt CarScoops komentariše kako je Zapad "osuđen na propast".

Možda u SAD Seagull ne zvuči tako primamljivo kao Mitsubishi Mirage ili Nissan Leaf, ali vozači u Evropi svakako ne bi imali ništa protiv da voze automobil sa malo manjom konjažom (74 KS) za "smešan" novac u poređenju sa konkurencijom.

Ako pogledamo širu sliku, to što BYD može da priušti da prodaje automobil za manje od 10.000 dolara, dokazuje da može znatno da podriva Zapadne rivale, koji će morati da porade na priuštivosti svojih vozila. I moraće to što pre, jer BYD uskoro pravi prvi fabriku u Mađarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.