Kinezi bi da se šire u Evropi: Već dobili poziv iz jedne velike zemlje

Izvor: B92, 02.Mar.2024, 08:02

Kinezi bi da se šire u Evropi: Već dobili poziv iz jedne velike zemlje

Vlada kontaktirala i Teslu po istom pitanju.

Italijanska vlada je kontaktirala BYD u pokušaju da privuče još jednog proizvođača automobila, osim Stellantisa.

"Imamo neke kontakte", rekao je Majkl Šu, direktor BYD Europe, u intervjuu na Sajmu automobila u Ženevi, prenosi Blumberg.

"Potreba za drugom evropskom fabrikom zavisi od naše prodaje, sada veoma dobro napredujemo", rekao je on.

Vlada premijerke Đorđe Meloni planira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da "namami" novog velikog proizvođača automobila u Italiju nakon što je Stellantis signalizirao da bi deo proizvodnje mogao da preseli u zemlje sa nižim troškovima.

Proizvođači automobila su pod pritiskom da postanu efikasniji u prelasku na električna vozila, sa cenama za vozila na baterije i dalje daleko višim od uporedivih za automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Predstavnik italijanskog Ministarstva industrije odbio je da komentariše razgovore sa BYD-om. Ali ministar industrije Adolfo Urso ranije je rekao da Italija podržava dolazak još jednog proizvođača, nazvavši to projektom na kojem su radili mesecima uz značajne razgovore sa stranim partnerima.

BYD, koji je krajem prošle godine pretekao Teslu kao najvećeg svetskog proizvođača električnih vozila, potvrdio je planove za izgradnju fabrike u Mađarskoj u decembru.

"Još je rano reći kada će i da li će biti doneta odluka o drugom postrojenju", rekao je Šu.

Potvrđena je i informacija da je italijanska vlada kontaktirala još dva kineska proizvođača i Teslu po istom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.