Kineski automobili osvajaju Nemačku

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 15:52

Kineski automobili osvajaju Nemačku

Prodaja kineskih automobila ove godine beleži drastičan rast.

Državni zavod za statistiku Nemačke saopštio je da je u prvom kvartalu ove godine 28,2 odsto svih uvezenih električnih vozila bilo iz Kine. Koliko je ovaj skok drastičan najbolje govori podatak da je u istom periodu prošle godine ovo učešće iznosilo 7,8 odsto.

Istovremeno, zabeležen je pad izvoza nemačkih vozila u Kinu, za čak 23,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Stoga ne čudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što su pre nekoliko meseci mnogi proizvođači odlučili da snize cene svojih automobila na kineskom tržištu, a sve kako bi povratili bar deo kupaca.

Ovaj problem nije izolovan samo za nemačke automobile, jer je ista situacija i sa japanskim markama. Kinezi su se jednostavno okrenuli domaćim markama i vozilima koja su jeftinija, a svojim karakteristikama ne zaostaju za zapadnim rivalima. Naprotiv.

Ako se vratimo na nemačko tržište, evo još nekih podataka koji govore o dominaciji Kine na tržištu. Tako je u prvom kvartalu 86% uvezenih personalnih računara, 67,8% pametnih telefona i 39,2% litijum-jonskih baterija poreklom iz Kine.

"Mnogi proizvodi za svakodnevni život, kao i roba za energetsku tranziciju, sada u velikoj meri dolaze iz Kine", saopštila je kancelarija, potvrđujući da nemačka privreda u velikoj meri zavisi od kineske privrede.

Takođe, stiče se utisak da nemačka auto-industrija pomalo gubi korak sa kineskom, baš kao što su mnogi stručnjaci najavljivali poslednjih godina.

Istovremeno, Nemačka nije jedina zemlja koja doživljava prodor kineskih električnih automobila. Opšte je poznato da Dacia Spring dolazi sa istoka, a u Evropi, a posebno u Francuskoj, zahvaljujući nižoj ceni, beleži značajnu prodaju.

Francuska vlada zato planira da ograniči podsticaje za kupovinu novih električnih automobila isključivo na vozila proizvedena u Evropi.

Kineska auto-industrija je istovremeno povećala udeo na domaćem tržištu, a prošle godine je povećala izvoz četiri puta na oko dva miliona vozila.

Očekuje se da će ove godine izvesti preko tri miliona vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kineski automobili osvajaju Njemačku

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Maj.2023

Prodaja kineskih automobila ove godine bilježi drastičan rast.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.