Kineska vlada podstiče još agresivniji izvoz automobila

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 19:17

Kineska vlada podstiče još agresivniji izvoz automobila

Žele da otvaraju istraživačko-razvojne centre u inostranstvu, poput drugih azijskih automobilskih giganata.

Kina želi da podrži svoju industriju električnih automobila kako bi stabilizovala spoljnu trgovinu Narodne Republike i olakšala izvoz vozila u inostranstvo. Zdrav rast trgovine i saradnja na razvoju plug-in hibrida i električnih automobila takođe će pomoći modernizaciji automobilske industrije, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Ukupno devet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija, uključujući Ministarstvo finansija i Ministarstvo spoljnih poslova, takođe preporučuje osnivanje istraživačkih i razvojnih centara u inostranstvu i saradnju sa kompanijama van Kine, piše Revijahak.

Preporuke ministarstava dolaze u trenutku kada Evropska unija još istražuje kineske proizvođače električnih automobila, odnosno pokušavaju da utvrde da li su dobili subvencije od države koja ih je dovela u privilegovan cenovni položaj, a SAD visokim carinskim stopama efikasno sprečava proizvođače sa Dalekog istoka da pristupe tržištu.

Kinesko ministarstvo trgovine pozvalo je na aktivnu pomoć kompanijama kao odgovor na restriktivne spoljnotrgovinske mere. Nadalje, treba izgraditi pozitivan imidž kineskih brendova. Pored toga, nadležni su pozvali na optimizaciju procedure za izvoz baterija za električne automobile.

Kineska auto-industrija sa oduševljenjem je reagovala na preporuke za akciju. Ovo će pomoći sektoru da se bolje integriše na globalnom nivou, navodi Udruženje kineskih proizvođača automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.